Papa Francisc: Logodna ca drum de pregătire
27.05.2015, Vatican (Catholica) - Logodna, timpul dedicat aşezării temeliei pentru un proiect de iubire asumat în deplină libertate şi în mod conştient, a fost tema catehezei de astăzi susţinută de Papa Francisc la tradiţionala audienţă generală de miercuri. Logodna „este timpul în care cei doi sunt chemaţi să lucreze asupra iubirii, o muncă participativă şi împărtăşită, care merge în profunzime”, a explicat Pontiful. „Alianţa de iubire dintre bărbat şi femeie, alianţă pentru viaţă, nu se improvizează, nu se face de la o zi la alta. Nu există căsătorie pe fugă: trebuie lucrat asupra iubirii. Alianţa iubirii dintre un bărbat şi o femeie se învaţă şi se perfecţionează.”
A amintit că „şi Dumnezeu, când vorbeşte despre alianţa cu poporul Său, o face uneori în termeni de logodnă. În cartea lui Ieremia, vorbind poporului care s-a îndepărtat de El, îi aminteşte când poporul era ‘logodnica’ lui Dumnezeu şi spune aşa: ‘Îmi amintesc de tine, de gingăşia tinereţii tale, de iubirea de când erai logodită’. Şi Dumnezeu a parcurs acest drum de logodnă; apoi face şi o promisiune: ‘Te voi logodi cu Mine pentru totdeauna. Te voi logodi cu Mine în dreptate, în judecată, în milostivire şi îndurare. Te voi logodi cu Mine în fidelitate şi îl vei cunoaşte pe Domnul’. Este un drum lung cel pe care Domnul îl parcurge cu poporul Său în Isus Cristos: se căsătoreşte în Isus cu Biserica. Poporul lui Dumnezeu este mireasa lui Isus.” Sfântul Părinte a menţionat apoi cartea „Logodnicii”, a scriitorului italian Alessandro Manzoni, „o capodoperă în care se povesteşte istoria logodnicilor care au îndurat atâta durere, au parcurs un drum plin de atâtea dificultăţi până să ajungă la sfârşit, la căsătorie. Nu lăsaţi deoparte această capodoperă despre logodnă pe care literatura italiană v-a oferit-o chiar vouă. Mergeţi înainte, citiţi-o şi veţi vedea frumuseţea, suferinţa, dar şi fidelitatea logodnicilor.”
Un alt aspect asupra căruia s-a oprit Papa Francisc a fost „distincţia între a fi logodnici şi a fi soţi”. A insistat asupra importanţei acestei „învăţături înţelepte”, „care se hrăneşte şi din experienţa iubirii conjugale trăite în mod fericit. Simbolurile puternice ale trupului deţin cheile sufletului: nu putem trata legăturile trupului cu lejeritate, fără a deschide vreo rană durabilă în spirit. Desigur, cultura şi societatea de astăzi au devenit destul de indiferente faţă de delicateţea şi seriozitatea acestei treceri. Şi pe de altă parte, nu se poate spune că sunt generoase cu tinerii care au intenţia serioasă de a întemeia o familie şi de a aduce copii pe lume! Dimpotrivă, adesea pun mii de piedici, mentale şi practice. Logodna este un parcurs de viaţă care trebuie să se maturizeze ca rodul, este un drum de maturizare în iubire, până în momentul în care devine căsătorie.”
În drumul de pregătire pentru căsătorie, Papa a evidenţiat importanţa cursurilor prematrimoniale. A subliniat că adesea acestea sunt primite iniţial cu rezistenţă de tineri: „‘Preoţii aceştia ne obligă să facem un curs! De ce? Noi ştim!’ … şi merg împotriva voinţei. Dar după aceea sunt bucuroşi şi mulţumesc, pentru că de fapt au găsit acolo ocazia – adesea unică! – pentru a reflecta asupra experienţei lor în termeni nebanali. Da, multe perechi stau împreună atât timp, eventual şi în intimitate, uneori convieţuind, dar nu se cunosc cu adevărat. Pare straniu, dar experienţa demonstrează că este aşa. Pentru aceasta trebuie reevaluată logodna ca timp de cunoaştere reciprocă şi de împărtăşire a unui proiect comun.” Şi a insistat pe necesitatea investirii în acest timp, în acest drum: „Este un parcurs de maturizare. Etapele drumului nu trebuie să fie săltate. Maturizarea se face aşa, pas cu pas.”
Pontiful a încheiat cerându-le miilor de pelerini din Piaţa San Pietro să se roage Familiei Sfinte din Nazaret pentru cuplurile logodite, să înţeleagă frumuseţea drumului de pregătire pentru căsătoria pe viaţă, salutând cuplurile din Piaţă şi dorindu-le o logodnă fericită.