Preşedintele României i-a înmânat PF Cardinal Lucian decoraţia „Steaua României”
07.06.2015, Blaj (Catholica) - Sâmbătă, 6 iunie 2015, preşedintele României, Klaus Iohannis, a vizitat Blajul. Cu această ocazie, la ora 12.20, a asistat în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” la un Te-Deum, unde a fost primit de Preafericitul Cardinal Lucian Mureşan, însoţit de PS Mihai, Episcopul Eparhiei „Sf. Vasile cel Mare” de Bucureşti şi de PS Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. Vizita Preşedintelui Klaus Iohannis s-a încheiat la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore, din Piaţa 1848, unde i-a înmânat, într-un cadru privat, Preafericirii Sale Cardinalul Lucian Mureşan Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer.
Pe situl BRU.ro au fost publicate textele discursurile adresate de PF Lucian preşedintelui României în Catedrală, respectiv la sediul Curiei la primirea însemnului. Astfel, aflăm că PF Lucian i-a spus preşedintelui că „este o mare bucurie şi onoare pentru noi să vă primim în Catedrala Sfânta Treime din Blaj”. Capul Bisericii Greco-Catolice i-a subliniat că lăcaşul de cult este încadrat de Academia Teologică şi de Liceul Sf. Vasile cel Mare, instituţii „emblematice misiunii Bisericii noastre”. „Papa Ioan Paul al II-lea spunea că sufletul uman are nevoie de două aripi pentru a zbura înspre cer: raţiunea şi credinţa. Biserica Greco-Catolică Română şi-a făcut o vocaţie din descătuşarea acestor două aripi cu care este înzestrat orice suflet creştin, iar roadele au venit mai apoi de la sine: viaţa spirituală, cultura, aspiraţiile înspre libertate şi înspre valorile lumii civilizate.”
Cardinalul a amintit şi de istoria zbuciumată a BRU: „Biserica noastră a trecut prin experienţa persecuţiei, dar a experimentat mai ales prezenţa lui Dumnezeu şi ajutorul Său în chiar vâltoarea încercărilor, făcând proprii cuvintele psalmului 117: ‘Domnul m-a încercat dar nu m-a lăsat pradă morţii’. Întăriţi de o astfel de trăire, de aici, din inima Blajului, cu toată simplitatea şi modestia, vă asigurăm de preţuirea şi susţinerea noastră în rugăciune, pentru misiunea pe care aţi primit-o de la oameni şi de la cer.” Şi în discursul ocazionat de primirea decoraţiei PF Lucian a vorbit despre martirii greco-catolici: „Vă mulţumesc în numele celor care şi-au lăsat osemintele în închisori pentru a arăta că adevărul şi libertatea sunt bunurile sufleteşti cele mai de preţ, vă mulţumesc pentru fiecare lacrimă amară care astăzi regăseşte acel prinos de recunoaştere pentru a nu fi curs în zadar, vă mulţumesc pentru gestul de gratitudine şi împărtăşirea care poate şterge răul şi vindecă rana, reînnoind astfel în noi harurile cerului.”
La rândul său, conform textului apărut pe situl Presidency.ro, preşedintele României a spus în Catedrală: „Încep prin a vă felicita pentru jubileul celor 25 de ani de episcopat şi pentru apropiata celebrare a 10 ani de la ridicarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, la rangul de Arhiepiscopie Majoră. În această Catedrală încărcată de istorie, gândul ne duce la jertfa Episcopilor martiri sub regimul comunist. Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu au un loc special în memoria noastră şi aşteptăm cu toţii vestea beatificării lor. Ca şi mulţi alţii, tăria cu care aceştia şi-au urmat credinţa, chiar cu preţul vieţii, este fundaţia pe care se sprijină Biserica Română Unită cu Roma. Pe sacrificiul tuturor celor care, indiferent de confesiune, s-au împotrivit comunismului s-a clădit libertatea noastră de astăzi.”
„Nu putem uita nici că această libertate nu ar fi fost posibilă fără înţelepciunea şi eforturile neîncetate ale celor care au făcut Marea Unire. Nu putem uita, de asemenea, îmbrăţişarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 dintre Miron Cristea, viitor Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, şi Episcopul Bisericii Române Unite cu Roma, Iuliu Hossu, ca şi mesajul de solidaritate frăţească adresat tuturor românilor, rostit atunci. La aproape 100 de ani de la acel moment, cinstim rolul tuturor confesiunilor şi recunoaştem contribuţia diversităţii culturale a majorităţii româneşti şi a tuturor minorităţilor naţionale la reunirea valorilor şi energiilor naţiunii sub noul destin european al României. Aşa să ne ajute Dumnezeu!” (foto: pr. William Bleiziffer)