Ennio Morricone a compus muzică pentru Liturghie
13.06.2015, Roma (Catholica) - Compoziţiile muzicale ale lui Ennio Morricone pot fi auzite mai degrabă într-un cinematograf decât într-o biserică, dar în ziua de 10 iunie 2015, compozitorul câştigător de premii pentru filmele la care a compus coloana sonoră a debutat cu o nouă Liturghie, dedicată Ordinului Iezuit şi Papei Francisc. „Soţia mea mi-a cerut de mulţi ani să compun muzica pentru o Liturghie, dar nu m-am decis niciodată să o fac”, a declarat Morricone pentru Radio Vatican într-un interviu din 10 iunie. Cu toate acestea, o cerere din partea rectorului bisericii Preasfântului Nume al lui Isus, biserica-mamă a Ordinului Iezuit, l-a convins să compună o Liturghie pentru aniversarea a 200 de ani de la reînfiinţarea Ordinului.
„Ceea ce mă impresionează cel mai mult în legătură cu această sarcină”, a explicat el, „este faptul că am scris muzica pentru filmul ‘The Mission’ (‘Misiunea’), care este povestea iezuiţilor din America de Sud; după câţiva ani de la evenimentele prezentate în film, în 1750, au fost desfiinţaţi. Într-un anumit fel am luat parte aşadar la desfiinţarea lor şi acum particip la celebrarea a 200 de ani de la reînfiinţarea lor”. Filmul ‘The Mission’ a câştigat un loc pe lista Institutului American de Film cu cele mai bune 25 coloane sonore. Morricone a mai compus coloana sonoră pentru „Karol: omul care a devenit Papă”, în 2006.
Morricone a primit numeroase premii pentru compoziţiile sale, inclusiv un Oscar pentru întreaga carieră în 2007, cinci alte nominalizări la Oscar, două Globuri de Aur, trei premii Grammy şi alte zeci de premii. Cel mai recent proiect al lui este dedicat Papei Francisc. Liturghia a fost prezentată prima dată în ziua de 10 iunie într-un concert în biserica Preasfântului Nume al lui Isus, din Roma. Morricone i-a dirijat pe membrii Orchestrei Roma Sinfonietta şi două coruri de la Academia Santa Cecilia şi Teatrul de Operă din Roma.
Compozitorul a arătat că deşi în noua Liturghie compusă de el experimentează subtil, aceasta este legată din punct de vedere muzical de liturgie şi de tradiţie. „Am fost fidel modurilor pe care le avem în muzica gregoriană”. Lucrări precum această Liturghie atestă capacitatea de a adapta muzica tradiţională la limbajul muzical modern, a declarat Morricone. „Măreţia limbajului de astăzi împreună cu măreţia tradiţiei. De exemplu, cele două coruri şi folosirea modurilor muzicale aparţin tradiţiei, care se află încă aici. Există tradiţie şi inovaţie.”