Papa a reafirmat disponibilitatea stabilirii unei date comune pentru Paşti
14.06.2015, Vatican (Catholica) - În cadrul celei de-a treia Reculegeri Mondiale a Preoţilor, promovate de Reînnoirea Carismatică Catolică Internaţională şi de Fraternitatea Catolică, Papa Francisc, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu preoţii, a confirmat bunele raporturi cu ortodocşii, reafirmând disponibilitatea, exprimată deja de Papa Paul al VI-lea, de a fixa o dată comună pentru a sărbători Paştele. Pontiful a petrecut după-amiaza zilei de joi, 11 iunie 2015, în Bazilica San Giovanni in Laterano, cu peste 1000 de preoţi provenind din 90 de ţări diferite din cele cinci continente.
Papa Francisc a amintit că „marile capitale ale Europei, într-un anumit moment al istoriei, erau Roma, Constantinopol şi Moscova” şi „am ajuns să ne certăm între noi” atunci când, de exemplu, „nu luteranii au asediat Constantinopolul, am fost noi: am avut cu adevărat conflicte dure, catolicii au fost cei care au invadat Rusia de două ori şi ruşii au fost foarte deştepţi, i-au făcut să intre şi iarna s-a ocupat de restul… Există o tensiune culturală, care astăzi s-a aprins din nou „, în Ucraina. Această tensiune geopolitică poate fi rezolvată doar prin dialog politic, a subliniat Papa, criticând faptul că, în politică, „se fac declaraţii, se semnează tratate care apoi nu sunt aplicate!”
Pontiful a revenit la afirmaţia lui legată de Roma, Constantinopol şi Moscova, subliniind că cu Patriarhul ecumenic Bartolomeu I „ne-am întâlnit de mai multe ori, am vorbit despre aceeaşi credinţă, ne-am tratat ca fraţi, mai mult: l-am invitat în 18 iunie la prezentarea Enciclicei despre mediu; nu poate veni, dar îşi va trimite cel mai bun teolog, Arhiepiscopul de Pergamo, Ioannis Zizioulas”. În Enciclică sunt două paragrafe cu referinţă la Patriarhul Bartolomeu ca un „mare apărător al creaţiei”, a spus Papa Bergoglio.
În ceea ce priveşte Biserica Ortodoxă Rusă, „în diferite ocazii am comunicat cu Patriarhul Kiril prin Episcopul său însărcinat cu relaţiile cu ceilalţi creştini”. Pontiful a amintit bunele raporturi pe care le avea la Buenos Aires cu comunitatea ortodoxă rusă argentiniană. „Îmi pun multă speranţă în Consiliul pan-ortodox”, prevăzut pentru 2016, „despre care toţi spun că nu vor reuşi să îl facă deoarece Moscova şi Constantinopolul nu se pun de acord”, dar pentru Arhiepiscopul de Pergamo, referent al organizării, Sinodul ar putea fi un „pas foarte mare pentru ortodoxie”.
Papa a amintit şi relaţiile bune cu Patriarhii catolici răsăriteni şi cu Papa Tawadros al II-lea de Alexandria, cu care „există o mare prietenie şi în ultima vreme am vorbit la telefon, mai ales atunci când au fost martirizaţi acei egipteni pe coasta Libiei”. „M-am bucurat mult să văd că cu ortodocşii avem în comun apărarea valorilor creştine fundamentale” şi că „Biserica Ortodoxă nu se lasă colonizată ideologic de noile teorii care vin din sistemul socio-economic ce pune banii în centru”.
Pontiful a menţionat efortul Patriarhului Bartolomeu pentru un Paşte comun în sânul ortodoxiei, amintind cazul comunităţii ortodoxe finlandeze care poate celebra în aceeaşi zi cu luteranii „pentru a nu oferi scandalul diviziunii: ‘Când învie Cristosul tău? Al meu săptămâna viitoare’: este un scandal”. Cred, a spus încă o dată Papa, „că se lucrează mult pe această problemă, lucrul definitiv ar trebui să fie o dată fixă, să spunem a doua duminică din aprilie”, „trebuie să ne punem de acord” şi Biserica Catolică, a concluzionat Sfântul Părinte, „este dispusă încă din vremea Papei Paul al VI-lea să fixeze o dată şi să renunţe la prima duminică după prima lună plină care cade după echinocţiul de primăvară”.