Un Episcop japonez deplânge scăderea dramatică a populaţiei
03.07.2015, Roma (Catholica) - Episcopul Isao Kikuchi de Niigata, Japonia, deplânge descreşterea la cote istorice a populaţiei naţiunii. Într-o declaraţie dată presei, prelatul explică faptul că îmbătrânirea populaţiei este actualmente cea mai urgentă problemă a ţării, care ameninţă cu colapsarea sistemului de pensii. Această dramă mai aduce un aspect negativ: „Într-o societate ce îmbătrâneşte, cu scăderea populaţiei tinere, ce se mută în oraşe mari precum Tokyo, asistăm la dispariţia comunităţilor rurale”.
Biserica din Japonia a căutat să semnaleze această problemă între locuitori, şi tocmai de aceea în 2010 Conferinţa Episcopală Japoneză a declarat un „An al Vieţii”, lansând numeroase iniţiative sociale şi medicale în favoarea sarcinilor. Rezultatele nu sunt însă satisfăcătoare. Concentrându-se pe cariere, multe cupluri preferă să aştepte mulţi ani până să aibă un copil. În plus există o rată înaltă a sinuciderilor în rândul tinerilor, iar politica orientată spre consumerism acutizează criza.
Populaţia ţării a scăzut pentru a şasea oară consecutiv, atingând un minim istoric conform statisticilor naţionale. Japonezii sunt acum în număr de 12.616.000, în 2014 scăzând cu 271.058. Este cel mai puternic declin înregistrat în timpurile moderne. Statistica arată că 25,9% din populaţie are peste 65 de ani.