Papa Francisc: Atenţie la Alzheimerul spiritual
08.07.2015, Quito (Catholica) - La ultima întâlnire din cadrul vizitei în Ecuador, Papa Francisc i-a avertizat pe preoţi şi persoanele consacrate împotriva ambiţiilor carieriste ce conduc spre un „Alzheimer spiritual”. „Când un seminarist sau un preot se gândeşte prea mult la cariera sa, atunci începe să sufere de Alzheimer spiritual şi îşi pierde memoria şi uită de unde a venit”, a spus Pontiful. „Nu uitaţi niciodată de unde veniţi; nu vă uitaţi rădăcinile.” Astăzi este ultima zi în Ecuador, vizita din perioada 5-13 iulie urmând să continue în Bolivia, iar la final în Paraguay.
Papa a vorbit liber la întâlnirea din 8 iulie cu clerul, persoanele consacrate şi seminariştii, desfăşurată la Sanctuarul Fecioarei de la Quinche, patroana Ecuadorului. Sanctuarul, aflat la aproape 50km nord-est de Quito, găzduieşte statuia Fecioarei Prezentării, căreia îi sunt atribuite numeroase apariţii şi miracole. Sosind la Sanctuar, Papa a mers la statuie şi s-a rugat, fiind întâmpinat de Episcopul Celmo Lazzari, Vicar apostolic de San Miguel de Sucumbios, misionar în Ecuador din Brazilia. De asemenea a ascultat două mărturii, oferite de pr. Silvino Mina, reprezentant al culturii afro-ecuadoriene, şi de sr. Marisol Sandoval, augustiniană.
Lăsând la o parte textul pregătit, Papa a spus că, inspirat de locaţia Sanctuarului marian, doreşte să vorbească din inimă. Subliniind că „totul este un dar gratuit”, a indicat spre exemplul Mariei. „Ea nu a fost niciodată o protagonistă. Toată viaţa a fost discipol. Maria ştia că totul este un dar gratuit de la Dumnezeu. Iar darul lui Dumnezeu se vede în voi, persoane consacrate, preoţi şi seminarişti. Trebuie să ne întoarcem la acest dar gratuit al lui Dumnezeu. Nu aţi plătit vreun bilet de intrare pentru a fi cine sunteţi sau unde sunteţi. Nu aţi făcut nimic ca să meritaţi.” Sfântul Părinte a încurajat clerul şi persoanele consacrate să recunoască tot ce au ca dar de la Dumnezeu şi să dăruiască înapoi Domnului. I-a invitat să privească la Cristos în fiecare seară, înainte de culcare, să îi mulţumească pentru tot ceea ce au primit în dar în vieţile lor.
Chiar şi când lucrurile sunt dificile, precum atunci când eşti trimis într-o nouă locaţie – ca preot sau persoană consacrată – aceasta face parte din darul dat gratuit de Dumnezeu. „Suntem obiectele acelor daruri date gratuit şi suntem importanţi doar în măsura în care nu uităm niciodată aceasta”, a subliniat Sfântul Părinte, avertizând împotriva celor ce spun: „Oh, priveşte la acesta sau la acesta, sau la acest Episcop sau la acesta pe care l-au făcut Monsenior”. „Dacă facem aşa, ne îndepărtăm tot mai mult şi mai mult de exemplul Mariei, exemplu de dăruire.” A deplâns apoi situaţiile în care un preot sau o persoană consacrată abandonează limba nativă – în special în Ecuador, unde se vorbesc peste 20 de limbi indigene. „Înseamnă că au uitat de unde au venit.”
Pontiful a îndemnat apoi audienţa să nu uite că „vieţile voastre sunt vieţi de slujire: Dumnezeu v-a ales să slujiţi. Slujirea este orientată spre ceilalţi, nu spre mine, spre timpul meu, spre lucrurile mele.” A avertizat împotriva preotului care îşi are biroul închis între anumite ore sau care nu vine să binecuvânteze o casă pentru că este prea obosit; sau pentru că rulează ceva telenovelă la televizor – „spun aceasta călugăriţelor”, a glumit el. Aceste exemple „nu sunt de slujire”. „A sluji înseamnă să faci ce trebuie să faci, chiar dacă eşti obosit. Chiar şi când oamenii te irită… Slujirea înseamnă a ne dedica celorlalţi. […] Vă rog, nu cereţi să fiţi plătiţi pentru harul primit. Fie munca voastră pastorală un dar gratuit.”
A mai spus că o persoană consacrată care îşi trăieşte darul primit, care este conştientă de rădăcinile ei, poate fi recunoscută datorită bucuriei. „Bucuria este un dar al lui Isus, pe care El ni-l dă dacă îl cerem. Trebuie să ne rugăm să nu ne pierdem niciodată memoria, să nu uităm niciodată, să nu ne simţim niciodată mai importanţi decât ceilalţi.”