Biserica din SUA ajută Europa Centrală şi de Est cu 5,2 milioane de dolari
23.07.2015, Washington (Catholica) - Conferinţa Episcopilor Catolici din SUA (USCCB), prin subcomitetul de ajutor pentru Biserica din Europa Centrală şi de Est, a acceptat 177 de cereri de finanţare, însumând peste 5,2 milioane de dolari, pentru proiecte pastorale, educaţionale şi de construcţie în regiunea europeană amintită. Fondurile pentru aceste finanţări vin din colecta anuală care se face special pentru Biserica din Centrul şi Estul Europei.
Proiectele includ oferirea de burse, reconstrucţia de biserici, şcoli şi orfelinate, programe pentru tineri şi copii, iniţiative în sprijinul săracilor. Aceste proiecte vor fi implementate în 23 de ţări. Subcomitetul a evaluat şi aprobat propunerile de finanţare la întâlnirea din 9 iunie a Adunării Generale a Episcopilor din St. Louis, Missouri. „Recuperarea de sub regimul sovietic din Europa Centrală şi de Est a fost înceată şi s-a dovedit un proces provocator”, a spus Arhiepiscopul Blase J. Cupich de Chicago, preşedintele subcomitetului. „Catolicii din acea zonă au mare nevoie de ajutorul nostru. Biserica face mult pentru a sprijini reconstrucţia nu doar a bisericilor şi structurilor, ci şi a vieţilor persoanelor, la nivel spiritual şi fizic.”
Caritas Georgia a primit ajutor pentru o cantină din Tbilisi, unde oferă mâncare pentru familii sărace, pentru copii şi diverse persoane cu handicapuri mentale şi fizice. Cantina oferă mâncare zilnic la aproape 200 de persoane. În Kazahstan, în Dieceza de Astana, surorile franciscane ale Fecioarei Neprihănite oferă săracilor hrană, haine şi medicamente încă din 2006. Slujirea lor s-a dublat în ultima vreme, asistând acum aproximativ 120 de persoane nevoiaşe. Finanţarea din SUA va permite continuarea acestor servicii, plus cărbuni şi lemne de foc pentru iernile grele. Subcomitetul a aprobat aproximativ 520.000 de dolari pentru burse pentru 68 de studenţi din Europa Centrală şi de Est. Este vorba de preoţi, persoane consacrate şi laici, pentru a-şi putea continua formarea, de regulă la nivelul de doctorat. După terminarea studiilor se vor întoarce în parohiile lor pentru a sluji nevoilor pastorale ale comunităţilor lor.
„Sunt recunoscător tuturor celor care cu atâta generozitate au contribuit la această colectă”, a spus Arhiepiscopul Cupich. „Sprijinul Dvs face posibile aceste finanţări. Există o mare nevoie, iar rugăciunile voastre, alături de sprijinul vostru financiar, merg să întărească Biserica din această regiune şi oferă o temelie pe care să se înalţe generaţiile viitoare.” Subcomitetul de ajutor pentru Biserica din Europa Centrală şi de Est face parte din comitetul USCCB pentru colecte naţionale. Data naţională pentru această colectă este Miercurea Cenuşii, dar Diecezele au libertatea să stabilească şi alte date, dacă aşa este mai bine.