Episcopii africani vor un Sinod mai puţin „eurocentric”
23.07.2015, Roma (Catholica) - Sinodul Episcopilor din luna octombrie, dedicat familiei, ar trebui să îşi asume o perspectivă globală în loc să se fixeze pe probleme izolate specifice în special societăţii occidentale, au afirmat liderii Bisericii africane. Perspectiva ca vocile Bisericii din Europa să domine discuţiile din Sinod conturează „pericolul unui Sinod eurocentric, fără să se ţină cont de Africa”, a declarat pr. Joseph Healey pentru CNA.
Episcopii africani s-au reunit recent în Nairobi, Kenya, pentru faza finală a unei evaluări de trei ani a Bisericii Catolice de pe acest continent, în care discuţiile au coincis în mare măsură cu temele reuniunii de la Roma din 4-25 octombrie. Întâlnirea intitulată „Vocaţia şi misiunea familiei în Biserică şi în lumea modernă” vine după Sinodul extraordinar de anul trecut dedicat familiei, care s-a concentrat pe diferitele provocări cu care se confruntă astăzi familia. Un participant a subliniat pentru CNA faptul că în documentul final al întâlnirii de anul trecut nu este nici o referinţă la SIDA, la mutilările genitale, la casele conduse de copii – teme de interes pentru Africa.
Un motiv pentru absenţa vocii Africii de la discuţii este faptul că Episcopii de pe respectivul continent nu şi-au dezvoltat o strategie clară de prezentare la Roma a temelor de interes. „Spre deosebire de alte continente, care îşi planifică împreună şi apoi vin cu priorităţi clare, intervenţiile noastre sunt adesea împrăştiate şi necorelate.” La polul opus este Conferinţa Episcopală Germană, care aproape la unison susţine schimbarea practicii Bisericii de a nu admite accesul la Euharistie a persoanelor divorţate şi recăsătorite civil.
Luna trecută, Cardinalul Robert Sarah, prefect al Congregaţiei pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor, a abordat tema dezorganizării „vocii” africane într-un discurs adresat liderilor Bisericii de pe acest continent reuniţi în Accra, Ghana, tocmai în vederea Sinodului din octombrie. I-a încurajat atunci pe Episcopi să vorbească „cu o unică voce credibilă” despre familie. Episcopul Kevin Dowling de Rustenburg, Africa de Sud, a ţinut o prezentare la întâlnirea recentă din Kenya, explicând că Sinodul, în loc să se concentreze pe teme în principal de interes occidental, ar trebui să se dedice lucrurilor care îi rănesc şi îi pun la încercare pe părinţi şi pe familii. Discuţiile trebuie să abordeze „toate temele ce ameninţă relaţiile dintre oameni, care fac să fie atât de greu pentru părinţii de azi să îşi hrănească relaţia cu proprii copii, să îi poată creşte în mod plenar”.
„În locul individualismului, antropocentrismului şi conceptului capitalist de dezvoltare, Africa şi comunităţile indigene pot oferii lumii o viziune sănătoasă şi integrală”, a mai spus el. Episcopul a vorbit despre separarea dintre religie şi cultură experimentată în societăţile secularizate apusene, ca o provocare actuală. Deşi provocările pentru Biserica din Africa sunt în general diferite, liderii Bisericii nu pot pretinde că lumea secularizată nu va afecta sau nu va avea un impact asupra tinerilor, familiilor şi societăţii africane ca întreg. „În unele locuri se simte deja acest impact”, a mai spus Episcopul Dowling, încurajând reflecţia asupra acestor aspecte.