Liturghia de deschidere a INTC 2015
23.07.2015, Cluj (Catholica) - Sfânta Liturghie de deschidere a Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic 2015, Cluj-Napoca, l-a avut ca celebrant principal astăzi, 23 iulie, pe PS Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, care a transmis cuvântul de salut al Cardinalului Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al BRU. Predica la Liturghie a fost ţinută de PS Cornel Damian, Episcop romano-catolic auxiliar de Bucureşti. Ceilalţi Episcopi prezenţi au fost: PS Aurel Percă, Episcop romano-catolic auxiliar de Iaşi; PS Vasile Bizău, Episcop greco-catolic de Maramureş; şi PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.
Făcând referire la tema şi la imnul Întâlnirii de la Cluj, Preafericitul Lucian le-a transmis tinerilor: „Cu toţii ne dorim să fim fericiţi, şi de aceea aceasta este urarea cea mai dragă pe care v-o adresez vouă, tinerilor catolici din întreaga ţară care vă reuniţi în aceste zile la Cluj-Napoca… Să fim fericiţi primind acea fericire trainică ce nu se năruie la prima adiere de vânt. Acea fericire pe care numai Mesia, Isus, Mântuitorul lumii, ne-o poate dărui. Şi aş dori să ne amintim de ceea ce ne spunea Papa emerit Benedict al XVI-lea: Cristos nu ia nimic, ci dăruieşte totul. Cine i se dăruieşte Lui, primeşte însutit. Isus nu ia nimic din ceea ce voi sunteţi, talentele şi darurile rămân ale voastre, în schimb acel tot pe care ni-l dăruieşte este fericirea după care tânjim şi pe care, aşa cum tot el ne învaţă, o vom primi cei care avem inima curată. De aceea fericirea este faptul de a-l putea vedea şi contempla pe Dumnezeu cu ochii curaţi şi cu inimă neprihănită.”
În predica sa, PS Cornel Damian a spus: „Iubiţi tineri, în centrul Sfintei Evanghelii pe care tocmai am ascultat-o se află îndemnul adresat de Mântuitorul ucenicilor Săi îndemn care într-un mod cu totul deosebit ne este adresat şi nouă astăzi: Renunţă la tine însuţi, ia-ţi crucea şi urmează-mă. Asupra acestor cuvinte aş vrea să mă opresc în minutele care urmează. Sunt cuvintele lui Cristos, sunt cuvinte actuale şi astăzi, sunt cuvinte care ni se adresează şi ca atare nu ne pot lăsa indiferenţi. Renunţă la tine însuţi înseamnă: încetează să te mai gândeşti doar la tine… Chiar şi în gesturile de iubire pe care le credem curate se poate vedea adesea o oarecare formă voalată de egoism şi de ambiţie”.
„Dragi tineri, ucenicul lui Cristos este chemat înainte de toate să renunţe la orice câştig propriu, chiar şi spiritual. Noi, dragi tineri, nu facem binele pentru a acumula merite în cer… Ucenicul lui Cristos iubeşte gratuit, adică dăruindu-se pe sine asemenea lui Cristos. Renunţă la tine însuţi este o atitudine revoluţionară, am putea spune, gândindu-ne la mesajul Papei Francisc pentru Întâlnirea Mondială a Tinerilor din acest an: Fericiţi cei curaţi cu inima, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu… ‘În cultura provizoriului, a relativului’, spune Papa, ‘mulţi predică faptul că important este să te bucuri de moment, că nu merită să te angajezi pentru toată viaţa, să faci alegeri definitive pentru totdeauna, pentru că nu se ştie ce îţi rezervă ziua de mâine. Eu în schimb vă cer să fiţi revoluţionari, vă cer să mergeţi împotriva curentului şi să aveţi curajul să fiţi fericiţi.”
Făcând referire la al doilea imperativ din Evanghelia zilei, „ia-ţi crucea”, PS Damian a subliniat: „Crucea este semnul iubirii şi al dăruirii totale. A purtat-o Cristos, a o purta în urma Lui înseamnă a urma drumul pe care l-a parcurs El, să îţi dai viaţa pentru aceleaşi idealuri.” Episcopul l-a amintit pe Cardinalul Iuliu Hossu, care a fost Episcop de Cluj-Gherla, şi care „a acceptat mai degrabă persecuţia şi moartea, rămânând fidel lui Cristos şi Evangheliei Sale. Dragi tineri, îşi duce crucea oricine se sacrifică pe sine însuşi pentru a face binele şi pentru a-l face fericit pe celălalt. Iubiţi tineri, invitaţia pe care v-o adresează Biserica este aceea de a trăi cu demnitate şi puritate diferitele aspecte şi provocări ale vieţii cotidiene, căutând să îl întâlniţi pe Cristos în orice loc şi în orice situaţie v-aţi afla, să reînnoiţi reîntâlnirea voastră personală cu El, căutându-l în fiecare zi fără încetare.”
Al treilea imperativ, „urmează-mă!”, nu înseamnă doar „Ia-mă ca model”, a spus , „dar mai presus de toate a-l urma pe Cristos înseamnă a împărtăşi alegerea pe care a făcut-o El, a lua parte la proiectul Lui de iubire faţă de om, a-l căuta şi a-l întâlni pe Isus. Şi îmi unesc glasul cu cel al Sfântului Părinte întrebându-vă: Ştiţi că puteţi vorbi cu Isus aşa cum se vorbeşte cu un prieten? Şi nu cu un prieten oarecare, ci prietenul cel mai bun şi de încredere. Vă îndemn aşadar să vă rezervaţi în fiecare zi câteva momente pentru a sta de vorbă cu Isus în orice situaţie v-aţi afla, punându-i întrebări şi lăsându-i spaţiu pentru ca ei să vă răspundă, mulţumindu-i şi cerându-i să vă însoţească pe drumul vieţii. Astfel veţi descoperi în El pe cel mai special şi mai minunat prieten şi veţi trăi experienţe nebănuite, de neuitat. Lăsându-vă îndrumaţi de Isus veţi ajunge să îndepliniţi menirea pentru care Dumnezeu v-a creat şi nu veţi da greş în alegerile voastre.”