Hramul bisericii din Rusca Montană
24.08.2015, Timișoara (Catholica) - Duminică, în data de 23 august a.c., la doar trei zile de la data celebrării în calendarul latin a Sfântului Bernard de Clairveaux, comunitatea romano-catolică din Rusca Montană (Russberg), din nord-estul Banatului Montan și-a serbat din nou hramul bisericii. Acest interesant lăcaș de cult, ridicat în 1863, este singurul din Dieceza de Timișoara care îl are ca ocrotitor pe Sf. Bernard de Clairveaux.
Sfințită de Episcopul Alexander Bonnaz, un iubitor al peisajelor și aerului montan de aici, această casă a lui Dumnezeu a văzut clipe de bucurie și tristețe în cei peste 150 de ani de existență. Scăpată doar cu zidurile masive din piatră dintr-un incendiu devastator, în 1880, în ianuarie 1945, a fost martora deportării unei importante părți a credincioșilor ei, în frunte cu preotul de atunci, pr. Nikolaus Schwarz, la muncă forțată în URSS. Unii dintre aceștia nu s-au mai întors niciodată din stepele Siberiei ori din minele de cărbune ale Donbas-ului. Azi comunitatea numără doar o mână de credincioși care se bucură de o Sfântă Liturghie proprie o dată la două săptămâni, duminica.
Parohul de Oțelu Roșu (Ferdinandsberg), pr. Călin Ciocian, cel care administrează și micile comunități de la Rusca Montană și Ruschița (Russkitza), a fost celebrantul Sfintei Liturghii de hram, salutându-i pe cei sosiți la Jertfa Euharistică din localitate, din Oțelu Roșu și din Reșița în limbile germană și română. Parohul a subliniat, printre altele, mândria membrilor comunității de a avea o biserică cu un hram unic în Banat, și anume pe Sfântul Bernard de Clairveaux (celebrat în fiecare an la 20 august). Sfântul patron, un mare cinstitor al Sfintei Fecioare Maria, este autorul cunoscutei rugăciuni: „Adu-ți aminte o preablândă Fecioară Marie…”
La finalul Sfintei Liturghii, președintele Forumului Democrat al Germanilor din jud. Caraș-Severin, Erwin Josef Țigla s-a adresat micii comunități reunite în frumoasa biserică, amintind, printre altele și de jubileul de 150 de ani al bisericii, sărbătorit acum doar doi ani, când au fost prezenți numeroși oaspeți din zonă și din străinătate. După celebrare, a avut loc o agapă pentru cei prezenți, în Casa Kolping, fosta casă parohială a comunității locale. (traducere de Claudiu Călin; după informații oferite de Erwin Josef Țigla; foto: Erwin Josef Țigla)