Papa Francisc: Sprijinul creștinilor este Isus, nu vorbăria
01.09.2015, Vatican (Catholica) - „Speranța întâlnirii finale cu Cristos este întărită între creștini prin sprijin reciproc, adus de cuvinte și fapte bune, și nu prin vorbăria inutilă”, a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată marți, 1 septembrie 2015, în capela Casei Santa Marta din Vatican, practică reluată în mod public în această zi, după pauza de peste vară. O credință sigură în întâlnirea cu Cristos, care este mai puternică decât îndoiala, și atât de solidă încât reușește să îmbucure fiecare zi, nu are la bază vorbăria sau nesocotința, ci „mângâierea” pe care creștinii știu să și-o aducă reciproc, în Cristos. Papa Francisc a continuat învățătura sa, analizând comportamentul vechii comunității din Tesalonic, despre care vorbește Sf. Apostol Paul în prima sa Scrisoare către Tesaloniceni, lectură a zilei în calendarul latin, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.
„Este o comunitate îngrijorată, neliniștită, care își făcea multe probleme și îl întreba pe apostol ‘cum’ și ‘când’ va reveni Cristos, ce soartă le va fi dată morților sau ce se înțelege prin ‘Cine nu muncește, nici să nu mănânce'”. Sfântul Apostol Paul, a notat Pontiful, afirmă că „ziua Domnului” va veni pe nepusă masă, asemenea „unui hoț în timpul nopții”, dar totodată va veni Isus Cristos, ca să aducă mântuirea celor care cred în El. Succesorul lui Petru a subliniat ideea principală făcând analogie la cuvintele Apostolului Paul: „Îmbărbătați-vă reciproc: încurajați-vă în comunități. În comunitățile noastre, în parohii, se vorbește despre venirea lui Isus. Dar suntem oare într-adevăr în așteptarea Domnului care va veni? Sau doar vorbim despre aceasta, despre unul, despre altul, despre celălalt, pentru a petrece timpul și a nu ne plictisi?”
„În psalmul responsorial, a mai spus Pontiful, s-a repetat: ‘Cred că voi vedea bunătățile Domnului pe pământul celor vii’. Însă tu ai această certitudine de a-l contempla pe Domnul?” Exemplul pe care Pontiful ne îndeamnă să îl imităm este cel al dreptului Iov, care în ciuda tuturor problemelor spune atât de sigur: „Eu știu că Dumnezeu este viu și-l voi vedea, îl voi vedea cu acești ochi”: „Este sigur că El va veni să judece. De câte ori vizităm Capela Sixtină, contemplăm scena Judecății de Apoi, este ceva adevărat. Dar credem de asemenea că El va veni și ne va găsi pe fiecare, pentru ca noi să îl vedem cu acești ochi, să îl îmbrățișăm și să fim întotdeauna cu El. Aceasta este speranța pe care Apostolul Petru ne îndeamnă să o arătăm celorlalți prin exemplul vieții noastre: să dăm mărturie de speranță. Acesta este adevăratul sprijin, adevăratul confort, adevărata mângâiere și totodată adevărata certitudine: ‘de a vedea bunătatea Domnului'”.
Precum Sfântul Apostol Pavel către creștinii de odinioară, Papa Francisc a lăsat ca ecou creștinilor de astăzi: „Îmbărbătați-vă unii pe alții prin fapte bune și fiți de ajutor unul altuia. În acest fel vom merge mai departe!” „Să cerem Domnului acest har: ca acel bob de speranță pe care l-a semănat în inima noastră să crească, până la întâlnirea definitivă cu El. ‘Eu sunt sigur că Domnul trăiește’. ‘Eu sunt sigur că Domnul va veni să mă întâmpine’: acesta este orizontul vieții noastre. Să cerem acest har lui Dumnezeu și să ne încurajăm unii pe alții prin cuvinte și fapte bune, pe această Cale”.