Papa Francisc: Urmați calea Crucii pentru a învinge răul
14.09.2015, Vatican (Catholica) - Pentru a înainta pe „drumul vieții creștine” trebuie să ne aplecăm așa cum a făcut Isus pe Cruce, a subliniat Papa Francisc luni, 14 septembrie 2015, la Liturghia de dimineață din Casa Santa Marta, la care au luat parte și Cardinalii-consilieri din grupul C9, care se află până pe 16 septembrie într-o reuniune cu Papa Francisc, în Vatican. În solemnitatea sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci, să ne ferim de tentațiile răului, care ne seduce și apoi ne distruge, a fost îndemnul Pontifului, care a început predica sa pornind de la Lecturile zilei în care protagonistul este șarpele. Cartea Genezei ne arată că șarpele este cel mai viclean, el „ne încântă și are totodată capacitatea de a ne fascina”, de a se face admirat, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.
Biblia, a spus Succesorul lui Petru, ne spune că șarpele „este un mincinos, un gelos, iar prin invidia diavolului, a șarpelui, a intrat păcatul în lume”. Această capacitate de a seduce ne ruinează, spune Papa Francisc: „Îți promite multe lucruri, dar când vine momentul plății, el plătește prost, este un rău-platnic. Dar are această capacitate de a seduce, de a te încânta prin farmecul său. Sf. Apostol Paul se enervează pe creștinii care i-au dat multă treabă și spune: ‘Dar, galateni nechibzuiți, cine v-a încântat? Pe voi, care ați fost chemați la libertate, cine v-a fascinat?’ Pe aceștia i-a corupt șarpele. Și acest lucru nu este o noutate, a fost deja prezent în conștiința poporului lui Israel”.
Papa a subliniat apoi faptul că Domnul i-a spus lui Moise să „facă un șarpe din aramă”, iar cei care îl priveau erau salvați. Acest lucru, a adăugat el, este „o figură simbolică”, dar și „o profeție”, este „o promisiune, o promisiune care nu este ușor de înțeles”, deoarece însuși Isus zice lui Nicodim: „După cum Moise a înălțat șarpele în pustie, așa trebuie să fie înălțat Fiul Omului, pentru ca oricine crede în El să aibă viață veșnică”. Prin urmare, explică Papa, șarpele din bronz a fost de fapt „simbol al lui Isus înălțat pe cruce”.
„De ce a folosit însă Domnul această imagine atât de urâtă, atât de rea?”, a îndemnat la reflecție Pontiful. „Pur și simplu pentru că El a venit să ia asupra Sa toate păcatele noastre, și s-a făcut cel mai mare păcătos pentru noi, fără a fi săvârșit vreun păcat. Iar Pavel ne spune: ‘El a devenit păcat pentru noi’, reluând figura ‘El a devenit șarpe’. Ce urât! El s-a făcut păcat pentru a ne salva pe noi – aceasta este semnificația mesajului din Liturghia Cuvântului de astăzi, a căii făcute de Isus”. Dumnezeu a devenit om și a luat asupra Sa păcatul. Iar Paul către Filipeni spune celor pe care îi iubea atât de mult că „în ciuda faptului că avea o condiție dumnezeiască, Isus nu a considerat un privilegiu în a fi precum Dumnezeu, ci s-a golit pe Sine, luând chip de rob, devenind asemeni omului; s-a smerit, fiind ascultător până la moarte; și nu orice moarte, ci pe Cruce”.
În ultima parte a predicii sale matinale, Papa Francisc a subliniat încă o dată cum Isus Cristos „s-a golit pe Sine și a devenit păcat pentru noi. El, care n-a cunoscut niciun păcat”. Acesta este misterul, a comentat Papa, este taina prin care putem spune că „S-a făcut urât, precum un șarpe”. „Când ne uităm la Isus Cristos pe Cruce, vedem și imagini frumoase, dar în realitatea nu era așa: El era strivit, însângerat de păcatele noastre. Este drumul pe care Isus l-a urcat pentru a strivi capul șarpelui. Priviți Răstignirea lui Isus, dar nu acele cruci artistice, pictate de amorul artei: contemplați realitatea, vedeți ceea ce a fost pe Cruce în acel moment.”
„Nu în ultimul rând, luați aminte la Calea Crucii lui Isus și a lui Dumnezeu, care s-a negat pe sine însuși, a coborât de pe Cruce pentru a ne salva pe noi. Aceasta este și calea creștinului: dacă un creștin vrea să crească pe calea credinței, trebuie să se aplece purtând crucea sa, așa cum a făcut Isus. Da, suntem chemați la calea smereniei dar și să luăm asupra noastră umilințele pe care le-a îndurat Isus”. La final, în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci din acest an, Papa Francisc a cerut Preasfintei Fecioare harul „strigătului de iubire și al lacrimilor de recunoștință”, pentru că „Dumnezeul nostru a iubit atât de mult lumea încât l-a trimis pe Fiul Său” pentru „a se apleca și a se umili pentru mântuirea noastră”.