Papa Francisc: Nimeni nu poate să spună că nu știe ce se întâmplă în Orientul Mijlociu
18.09.2015, Vatican (Catholica) - În timp ce comunitatea internațională nu poate să găsească soluții la actuala criză ce face ravagii în Orientul Mijlociu, mulțumită presei lumea este atentă la ce se întâmplă și nu poate ignora, a spus Papa Francisc. S-a referit la „copleșitoarele tragedii umane” din Irak și Siria, ca urmare a conflictelor continue milioane de oameni fiind obligați să își părăsească locuințele. Afirmațiile au fost făcute în fața participanților la întâlnirea din 17 septembrie organizată de Consiliul Pontifical Cor Unum ca răspuns la criza umanitară din Irak și Siria.
Pontiful a afirmat că Libanul, Iordania și Turcia duc greul, primind milioane de refugiați, existând acolo o generoasă primire a celor care fug de violență. „În fața acestei situații și a conflictelor care se extind și distrug în mod alarmant echilibrul intern și regional, comunitatea internațională pare incapabilă să găsească soluții, în timp ce traficanții de arme continuă să își atingă obiectivele.” Dar, spre deosebire de trecut, teribilele atrocități și încălcările drepturilor omului „sunt transmise de media. De aceea au atras atenția întregii lumi. Nimeni nu poate pretinde că nu știe!”, a continuat Pontiful, subliniind că cei mai afectați sunt săracii. Este nevoie de o soluție ne-violentă, „deoarece violența creează noi răni”.
Au participat la întâlnire mai mulți Episcopi din Orientul Mijlociu și reprezentanți ai unor organizații caritabile ce activează în regiune. Printre ei Mons. Giampietro Dal Toso, secretar Cor Unum; Mons. Alberto Ortega Martin, Nunțiu Apostolic în Irak și Iordania; Cardinal Leonardo Sandri, prefect al Congregația pentru Bisericile Răsăritene; Mons. Mario Zenari, Nunțiu Apostolic în Siria și Mons. Antoine Audo, Episcop caldeean de Aleppo. Stephen O’Brien, sub-secretar general pentru afacerile umanitare și coordonator în situațiile de urgență la Națiunile Unite, a fost de asemenea prezent. Papa Francisc i-a îndemnat pe participanți să conserve „angajamentul vital” pentru îngrijirea nevoilor spirituale și materiale ale celor mai nevoiași, în special ale familiilor, copiilor și bătrânilor. În Irak și Siria, a spus el, răul nu doar distruge clădiri și infrastructuri, ci și „conștiințele oamenilor”.
„În numele lui Isus, care a venit în lume să vindece rănile umanității, Biserica se simte chemată să răspundă răului cu binele, promovând o dezvoltare umană integrală”, a spus Papa, și i-a încurajat pe catolici să întărească legăturile intra-ecleziale și eforturile de colaborare. „Vă rog: nu abandonați victimele acestei crize, chiar și dacă atenția lumii s-ar diminua.” Conform Națiunilor Unite, până acum au fost ucise peste 200.000 de persoane și peste un milion rănite de la începerea războiului civil în Siria în 2011. Aproximativ 8,6 milioane de persoane au actualmente nevoie de asistență umanitară în Irak, în timp ce în Siria numărul este de 12,2 milioane.