Surpriza numirii în fruntea Observatorului Vaticanului îi amintește astronomului de providența lui Dumnezeu
20.09.2015, Vatican (Catholica) - Fr. Guy Consolmagno SJ a petrecut peste 20 de ani – majoritatea vieții sale ca iezuit – în funcția de astronom la Observatorul Vaticanului. Acum a venit vremea să își asume funcția de director. „Sincer, nu mă așteptam la această funcție, absolut de loc, și am fost surprins să află că majoritatea celor din Observator mi-au spus că mă susțin în funcția de nou director”, a declarat fr. Consolmagno pentru CNA. A adăugat că primește cu umilință poziția, „pentru că au fost atâția fabuloși oameni de știință, și desigur iezuiți, care au deținut funcția înaintea mea”. Dar surpriza, a continuat el, îi amintește că astfel de lucruri sunt mereu în mâna lui Dumnezeu.
Cercetătorul american, specializat în planetologie, conduce acum Observatorul Vatican, instituția educațională sprijinită de Sfântul Scaun, aflată în Castel Gandolfo. Omul de știință a intrat în Societatea lui Isus (Ordinul Iezuit) în 1989. Până acum s-a ocupat de colecția de meteoriți a Vaticanului, succedându-i la conducerea Observatorului părintelui Jose Gabriel Funes SJ. Anunțul a fost făcută de Vatican pe 19 septembrie, în ziua de încheiere a seminarului de patru zile organizat de Observator, seminar care a culminat cu audiența privată la Papa Francisc a celor 30 de participanți.
Fr. Consolmagno este co-autor al cărții „Ați boteza un extraterestru?” El a explicat pentru CNA că munca îndelungată la Observator a făcut ca „să știu foarte bine acest loc, cunoscându-l bine și îndrăgindu-l, și vreau să fac tot ce pot ca să continui lucrurile bune făcute aici până acum”. De când lucrează în Vatican, a admis el, multe uși i s-au deschis dat fiind că reprezintă Biserica. „Există o extraordinară fascinație și iubire pentru Biserică în locuri în care nu v-ați aștepta”, a spus el. A explicat că are deja câteva idei de proiecte viitoare, fiind nerăbdător să vadă care se vor și finaliza.
Diferitele colaborări din trecut, pentru care Observatorul a devenit faimos, vor continua, în special întâlnirile „care folosesc numele Vaticanului pentru a atrage atenția asupra științei importante și incitante care ne învață despre gloria creației lui Dumnezeu”. Intenționează de asemenea să colaboreze îndeaproape cu instituții majore din lume și se va folosi de pregătirea sa la MIT (Massachusetts Institute of Technology) și de fosta funcție de director la Secțiunea pentru Științe Planetare al Societății Americane de Astronomie pentru a încerca să își implice colegii.
Referindu-se la seminarul tocmai încheiat, pr. Consolmagno a spus că tema ce a reieșit din discuții a fost a interacțiunii dintre știință și oamenii care o practică. „Știința este o activitate foarte umană”, a spus el, explicând că oamenii de știință acționează din iubire pentru cunoaștere și pentru adevăr, ceva ce nici mașinile și nici tehnologia nu pot face. Și-a exprimat dorința de a implementa cuvintele Papei Francisc adresate vineri membrilor Observatorului. Pontiful a spus atunci că „universul este mai mult decât o problemă științifică de rezolvat, fiind un mister pe care trebuie să îl contemplăm cu bucurie și laudă”. A mai vorbit și despre dialogul dintre știință și religie, spunând că cercetarea științifică a universului este un punct ce îi poate uni pe credincioși și necredincioși, pentru o înțelegere mai bună a creației.
Fr. Consolmagno a spus că cuvintele Papei Francisc merg în inima misiunii Observatorului, care este în primul rând să facă știință de calitate și să arate această știință lumii. „Cred că este important atât pentru mesajul științei cât și pentru Biserică aspectul uman al științei. Că nu este făcută de niște computere inteligente, ci de un grup de ființe umane, care pot eventual să îndrăgească computere.” Odată ce oamenii trec de clișeele comune care pretind un conflict între religie și științe, „frumusețea științei” devine evidentă. „Recunoști că este o activitate foarte umană, care vorbește despre aceleași instincte care atrag spre căutarea lui Dumnezeu.”