Papa i-a îndemnat pe tinerii din Cuba să spere și să viseze la viitor
21.09.2015, Havana (Catholica) - Papa Francisc a lăsat la o parte textul pregătit de dinainte, pentru a răspunde la visele și speranțele tinerilor care i-au vorbit în Cuba, în seara zilei de duminică, 20 septembrie 2015, la Centrul Cultural pr. Felix Varela, de lângă Catedrala din Havana. “Mi-am luat notițe”, a spus Pontiful. “Cuvântul care m-a impresionat puternic este: vis. Un scriitor latino-american spunea: ‘oamenii au doi ochi, unul de carne și unul de sticlă. Cu ochiul de carne, vedem lucrurile la care ne uităm. Cu ochiul de sticlă, vedem lucrurile la care visăm’… Trebuie să permitem visele. Un tânăr care nu este capabil să viseze este închis în sine însuși”.
Sfântul Părinte a răspuns de asemenea la îngrijorările tinerilor legate de nevoia de a învăța cum să lucreze împreună cu cei care gândesc diferit față de ei în Cuba, o țară cu un singur partid, comunist. “Să nu ne închidem în cultura ideologiilor”, a spus Papa. “Când am ideologia mea, modul meu de a gândi, și tu le ai pe ale tale, mă închid în ideologie. Inimi deschise, minți deschise. Dacă gândești diferit față de mine, de ce nu ar trebui să vorbim? De ce aruncăm cu pietre în ceea ce ne separă, ne face diferiți? De ce să nu dăm mâna pentru ceea ce avem în comun?”
Această abilitate de a dialoga și a găsi elementele comune, pe care Papa a numit-o “prietenie socială”, apără împotriva vrăjmășiei, care întotdeauna aduce distrugere și moarte. “Cea mai mare vrăjmășie este războiul – lumea de astăzi este distrusă de război pentru că nu reușim să stăm jos și să dialogăm. Acolo unde este dezbinare, este moarte. Moartea sufletului. Ucidem prietenia socială, așa că vă cer, fiți capabili să creați prietenia socială”. Papa Francisc a vorbit și despre speranță: “Tinerii sunt speranța unei țări, auzim aceasta peste tot”. Dar speranța nu trebuie confundată cu optimismul naiv, ci mai degrabă este abilitatea de a munci și a suferi pentru a ajunge la ceva mai măreț.
Pentru Sfântul Părinte, unul dintre cele mai mari obstacole în calea speranței pentru tinerii din lumea întreagă este șomajul. Acesta este un simptom al culturii “rebutului” din lumea de astăzi. “Această cultură a rebutului ne dăunează tuturor, ne lipsește de speranță. Ne debarasăm de copii pentru că nu sunt iubiți, sunt uciși înainte să se nască. Ne debarasăm de bătrâni… pentru că nu sunt productivi. Unele țări au legiferat eutanasia, și în câte altele se practică o ‘eutanasiere ascunsă’?”
“Ne debarasăm de tineri, ei negăsind un loc de muncă”, a spus Pontiful, avertizând că acest fenomen conduce la disperare și chiar la sinucidere. El i-a îndemnat pe tineri să nu cadă pradă disperării și defetismului, ci mai degrabă să meargă pe calea speranței într-o cultură a întâlnirii cu ceilalți. “Un proverb african spune: ‘Dacă vrei să mergi repede, mergi singur; dacă vrei să mergi departe, mergi împreună cu alții’. Tineri cubanezi, deși puteți să gândiți diferit, să aveți diferite puncte de vedere, vă doresc să mergeți împreună, căutând speranța, căutând viitorul.”
“Vă rog, să mergem împreună într-o cultură a întâlnirii, chiar dacă gândim diferit; există ceva mai mare decât noi înșine, este măreția poporului nostru, a patriei noastre, frumusețea, acea dulce speranță a patriei pe care trebuie să o împlinim și să o realizăm”. Papa a concluzionat asigurându-i pe tineri de rugăciunile lui și le-a cerut și lor să se roage pentru el. „Dacă vreunul dintre voi nu este credincios și nu se roagă, cel puțin să îmi ureze lucruri bune”. Papa Francisc vizitează Cuba în perioada 19-22 septembrie 2015. Va merge apoi în SUA, până în 27 septembrie.