Papa Francisc: Credeți că Cristos vă poate transforma?
22.09.2015, Holguin (Catholica) - Papa Francisc a celebrat luni, 21 septembrie 2015, a doua Liturghie publică în cadrul vizitei sale papale în Cuba, reflectând la faptul că întâlnirea cu Cristos are puterea de a-i transforma chiar și pe cei mai păcătoși în misionari. „Privirea lui Isus dă naștere la activitatea misionară, la slujire, la dăruire”, a spus Papa, inspirându-se din convertirea Sf. Matei, a cărui sărbătoare este celebrată pe 21 septembrie. „Dragostea lui Isus vindecă miopia noastră și ne împinge să privim dincolo, să nu fim mulțumiți cu aparențe sau cu ceea ce este politic corect.”
Amintindu-le credincioșilor că toți suntem păcătoși, Pontiful i-a invitat să reflecteze un moment și să își amintească „cu recunoștință și fericire acele situații, acele momente în care privirea milostivă a lui Dumnezeu s-a resimțit în viețile noastre”. A explicat că Dumnezeu privește la „demnitatea noastră de fii și fiice, o demnitate uneori întunecată de păcat, dar care rămâne în adâncul sufletului nostru”, a spus Papa. „El a venit să îi caute tocmai pe cei care se simt nedemni de Dumnezeu, nedemni de alții.”
Zeci de mii de persoane au fost prezente la Liturghia papală din orașul Holguin, din sud-estul Cubei, celebrată în Piața Revoluției, marcând a doua zi plină a vizitei Papei Francisc în națiunea insulară, vizită care se desfășoară între 19 și 22 septembrie. Este al treilea Pontif Roman care vizitează țara, fiind precedat de Sf. Papă Ioan Paul al II-lea în 1998 și de Papa Benedict al XVI-lea în 2012. Papa Francis a vorbit despre convertirea Sf. Matei, apostol și evanghelist, a cărui Evanghelie ne spune că „această întâlnire (cu Isus) i-a schimbat viața. Cât de puternică a fost iubirea din privirea lui Isus care, de fapt, trebuie să îl fi impulsionat pe Matei să facă ceea ce a făcut! Ce putere trebuie să fi fost în ochii Lui pentru a-l face pe Matei se ridice de la masa lui!”
La momentul chemării, Matei lucra ca vameș. Era o profesie respingătoare, ce implica strângerea taxelor de la evrei pentru a le da romanilor. Cei implicați în această muncă erau considerați trădători. „Vameșii erau priviți de sus și erau considerați păcătoși; drept urmare, ei trăiau separat și erau disprețuiți de ceilalți”, a spus Pontiful. „Cu greu putea cineva să mănânce, să vorbească sau să se roage cu unii ca aceștia. Isus, pe de altă parte, s-a oprit; nu a păstrat distanța. S-a uitat la Matei cu calm, în pace. S-a uitat la el cu ochii plini de milostivire; s-a uitat la el cum nimeni nu s-a mai uitat vreodată.”
La fel cum s-a întâmplat cu Zaheu, cu Bartimeu, cu Maria Magdalena și cu Petru, a spus Pontiful, privirea lui Isus „a deblocat inima lui Matei; l-a eliberat, l-a vindecat, i-a dat speranță, o viață nouă”. Papa Francisc a reflectat la modul în care Matei a descoperit „bucuria slujirii” în privirea lui Isus, și a lăsat în urmă viața sa de vameș pentru a-l urma pe Cristos în misiunea Sa. Mai mult, Isus ne provoacă în convingerile noastre: „Credeți că este posibil ca un trădător să devină un prieten? Credeți este posibil ca fiul unui dulgher să fie Fiul lui Dumnezeu? Privirea Lui transformă modul nostru de a vedea lucrurile, inima Lui transformă inimile noastre. Dumnezeu este un Tată care caută mântuirea fiecăruia dintre fiii și fiicele Lui.”
Papa i-a chemat apoi pe credincioși să privească la Domnul în Sacramentul Euharistiei și al Spovezii. De asemenea, i-a invitat să își îndrepte privirea spre cei care „se simt excluși și abandonați”, precum bolnavii, cei din închisoare, bătrânii și familiile care se confruntă cu dificultăți. „Suntem chemați din nou și din nou să învățăm de la Isus, care vede întotdeauna ceea ce este cel mai autentic în fiecare persoană, vede imaginea Tatălui Său.”
Papa a apreciat activitatea Bisericii Catolice din Cuba și a recunoscut provocarea ce o reprezintă răspândirea Evangheliei, inclusiv „în cele mai îndepărtate zone”, în special cu „casele de misiune”. În contextul lipsei de biserici și de preoți, aceste case de misiune „oferă multor persoane un loc de rugăciune, de ascultare a Cuvântului lui Dumnezeu, de cateheză și de viață comunitară”, a spus Papa. „Ele sunt semne mici ale prezenței lui Dumnezeu în cartierele noastre și un ajutor de zi cu zi în efortul nostru de a răspunde la apelul apostolului Paul: ‘Vă rog să duceți o viață demnă de chemarea pe care ați primit-o, cu toată smerenia și blândețea, cu îndelungă răbdare, îngăduindu-vă unii pe alții în iubire, străduindu-vă să mențineți unitatea Duhului în legătura păcii’ (Efeseni 4,1-3).”
Papa Francisc a încheiat predica adresându-se Fecioarei Carității de la El Cobre, patroana Cubei. „Fie ca ‘ochii ei milostivi’ să fie mereu îndreptați asupra voastră, asupra caselor voastre, asupra familiilor voastre și asupra tuturor celor care simt că nu există loc pentru ei. În dragostea ei, ea ne poate proteja pe toți așa cum l-a îngrijit cândva pe Isus.”