Un grup de ortodocși au cerut iertare greco-catolicilor ucraineni
10.03.2016, Paris (Catholica) - Redăm mai jos declarația semnată de un grup de creștini ortodocși, printre care laici și preoți deopotrivă, primită de agenția Zenit de la Antoine Arjakovsky, din Paris, în care se cere iertare greco-catolicilor ucraineni pentru suferințele provocate în urma falsului Sinod de acum 70 de ani:
Pe 10 martie 1946, la Lviv, Biserica Ortodoxă a Rusiei, sub presiunea guvernului sovietic, a integrat cu forța Biserica Greco-Catolică Ucraineană și a pretins jurisdicție asupra ei. Când participanții la Sinodul din 8-9 martie au votat pentru „reunificarea” Bisericii lor cu Patriarhia Moscovei, toți Episcopii greco-catolici ucraineni erau în spatele gratiilor. Cei 216 de preoți și 19 laici, strânși în Catedrala Sf. Gheorghe din Lviv, de NKVD, strămoșul KBG-ului, au fost la mila unui „grup de inițiativă” condus de doi Episcopi ortodocși, Anton Pelvețky și Mihailo Melnik, și a unui preot ortodox, Gavril Kostelnic. Arhivele arată că Stalin însuși a decis eliminarea Bisericii Greco-Catolice Ucrainene în februarie 1945, la 12 zile după Conferința de la Yalta cu Winston Churchill și Franklin D. Roosevelt.
Toți istoricii și teologii serioși nu au îndoieli că Sinodul din 8-10 martie 1946 al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, din Lviv, a fost unul fals. Bohdan Bociurkiw, care a fost profesor de istorie la Universitatea Carleton din Ottawa, a scris un material complex pe această temă și nu a fost niciodată contrazis. Papa Benedict al XVI-lea a vorbit în 2006, referindu-se la el ca la un „pseudo-sinod”, care „a rănit grav unitatea Bisericii”. Nicolas Lossky, un teolog ortodox francez membru al Patriarhiei Moscovei, a recunoscut de asemenea că a fost un fals Sinod. Datorită suprimării în 1946, până în 1989, Biserica Greco-Catolică Ucraineană, care avea peste 5 milioane de membri, a devenit în fapt atât principala victimă cât și principala forță de opoziție, în granițele URSS, față de regimul sovietic. Astfel facem un apel către autoritățile ortodoxe de astăzi, din Rusia, Ucraina și de oriunde, să recunoască invaliditatea deciziilor tragice ale Sinodului din Lviv.
Biserica Ortodoxă Rusă ca întreg nu poate fi considerată responsabilă pentru deciziile luate de autoritățile ecleziale care au fost manipulate sau terorizate de NKVD-KGB. Dar noi, în poziția de creștini ortodocși, trăind la 70 de ani după aceste evenimente, ne simțim responsabili pentru tăcerea vinovată ce înconjoară distrugerea acestei Biserici de către regimul sovietic cu participarea Patriarhiei Moscovei. Știm că milioane de creștini ortodocși din lume condamnă ferm persecuțiile anti-religioase ale guvernului sovietic și ale lui Iosif Djugașvili (Stalin) în particular. Astfel, în comemorarea zilei de 10 martie 1946 și în ajunul duminicii, 13 martie 2016, Duminica Iertării în calendarul liturgic ortodox, asigurăm Biserica Greco-Catolică Ucraineană de solidaritatea noastră, de rugăciunile noastre pentru toate victimele inocente ale acestei Biserici, care au fost închise, torturate, deportate și asasinate de guvernul sovietic în complicitate cu Patriarhia Moscovei. Cerem cu umilință iertare pentru toate nedreptățile pe care le-au suferit cu complicitatea Bisericii Ortodoxe și ne închinăm în fața martirilor Bisericii Greco-Catolice Ucrainene.
Antoine Arjakovsky, creștin ortodox, Paris
Andrey Chernyak, creștin ortodox, Moscova
Taras Dmytryk, creștin ortodox, Lviv
pr. George Kovalenko, creștin ortodox, Kiev
Inga Leonova, creștin ortodox, New York
pr. Christophe Levalois, creștin ortodox, Paris
pr. Michael Plekon, creștin ortodox, New York
Olga Sedakova, creștin ortodox, Moscova
Constantin Sigov, creștin ortodox, Kiev
Cyrille Sollogoub, creștin ortodox, Paris
Daniel Struve, creștin ortodox, Paris
Natallia Vasilevich, creștin ortodox, Minsk
Bertrand Vergely, creștin ortodox, Paris
Andri Yurash, creștin ortodox, Kiev
Asteptam echivalentul romanesc.
Pe cand si ortodocsii romani?
Pentru preotii, protopopii, Episcopii si credinciosi greco-catolici din Romania cine o sa le ceara iertare? Se cunosc tortionarii, ar fi onorabil, omenesc sa prezinte iertare?
Pentru un astfel de gest este nevoie de putina credinta.