De la coșmar la vis: refugiații sirieni îi mulțumesc Papei
19.04.2016, Roma (Catholica) - După mai puțin de 48 de ore petrecute în Roma, „vis” este cuvântul cel mai des folosit de cei șase adulți pe care Papa Francisc i-a adus cu el în Italia dintr-o tabără de refugiați din Grecia. Până pe 18 aprilie (data materialului realizat de CNS), cuplurile – care au cerut să fie identificate după prenume: Hasan și Nour, Ramy și Suhila, Osama și Wafa – și cei șase copii ai lor, petrecuseră peste trei ore pentru întocmirea actelor cerute de oficialii italieni pentru imigrație și s-au înscris să ia ore de limba italiană.
În primele două zile din Roma sirienii au mai oferit interviuri, au răspuns la apeluri telefonice de la prieteni și rude care i-au văzut la televizor la bordul avionului luat de Papa sâmbătă din Lesbos spre Vatican. Toate cele trei familii au avut casele bombardate, cu toții ajungând în Grecia prin Turcia acum câteva luni, în bărci supraaglomerate. A fi aleși dintre miile de refugiați ca să vină în Italia li se pare „un vis”, a spus Wafa. A fi în Roma și nu în tabăra de refugiați din insula Lesbos „este un mare vis”, a declarat Hasan. Osama visează la pace în țara sa natală. „Dorim să fie pace în Siria ca să putem merge acasă”, a spus el reporterilor.
În înțelegere cu guvernul italian, comunitatea Sant’Egidio cu sediul în Roma, alături de Federația Bisericilor Evanghelice din Italia, a elaborat un „coridor umanitar” pentru refugiații sirieni vulnerabili – bătrâni, familii cu copii bolnavi, femei călătorind singure cu copiii. Vaticanul a cerut comunității Sant’Egidio să ajute la monitorizarea refugiaților din Grecia și la alegerea familiilor pentru care atât guvernul grec cât și cel italian vor oferi actele de călătorie necesare în timp pentru vizita Papei pe insula Lesbos.
Daniela Pompei, coordonatoarea programelor Sant’Egidio pentru migranți și refugiați, a spus că guvernul grec a insistat să fie doar refugiați care au sosit în Grecia înainte de 20 martie, când a intrat în vigoare o înțelegere între Uniunea Europeană și Turcia. În termenii înțelegerii, noii veniți trebuie să ceară azil și vor fi duși înapoi în Turcia dacă cererea le este respinsă. Cele două familii creștine înscrise inițial pe listă au trecut marea dinspre Turcia după 20 de martie, a explicat Daniela.
Întrebat dacă gestul său nu este prea mic, nesemnificativ, Papa Francisc le-a spus reporterilor la întoarcerea în Roma că unii îi spuneau la fel Fericitei Tereza de Calcutta că ceea ce face ea este fără sens, dat fiind că există un ocean de nevoi în lume. „Iar ea răspundea: ‘Este o picătură într-un ocean, dar după această picătură, oceanul nu va mai fi același’. Eu răspund la fel. Este un gest mic. Dar noi toți trebuie să facem astfel de gesturi mici pentru a întinde o mână celor aflați în nevoie.”
Osama a spus că a aflat pe 15 aprilie, la 10AM, că el, soția și copiii lor – Omar de 6 ani și Masa de 8 ani – vor lua a doua zi avionul cu Papa spre Roma. Hasan a spus că era într-un magazin în Grecia când a primit telefonul. Întrebat ce a gândit atunci când a auzit că la invitația capului Bisericii Catolice trei familii de refugiați musulmani vor merge la Roma, Osama a spus: „Pacea nu are religie. Dacă ne gândim, la urma urmelor suntem toți oameni. Papa a făcut un gest umanitar și am fost impresionați.” Nour, care a studiat inginerie în Franța și speră cândva să ajungă din nou acolo, a răspuns astfel la o întrebare similară: „Nici un alt lider religios din lume nu ne-a ajutat cum ne-a ajutat Papa.” Hasan a spus: „Papa este o persoană uimitoare, uimitoare. O persoană incredibilă. Fiecare persoană religioasă ar trebui să fie ca Papa. Suntem musulmani și, din păcate, oamenii noștri nu s-au ocupat de noi ca Papa.”
Hasan și Nour au decis să își ia copilul de doi ani, Riad, și să fugă după întâlnirea cu membrii Statului Islamic. Lui Hasan i s-a spus că trebuie să lupte, dar „eu nu doresc să ucid pe nimeni. Sunt inginer, nu soldat, așa că a trebuit să fug din Siria”. Își dorește pace, securitate și o viață demnă pentru tânăra sa familie. Dar visează și să se întoarcă acasă. Ramy, care a fost profesor în Siria și are doi adolescenți și o fiică de 5 ani, a spus că alegerea sa pentru a veni în Italia „a fost binecuvântarea lui Dumnezeu”.