Papa face pași noi pentru relansarea dialogului cu Al-Azhar
13.07.2016, Vatican (Catholica) - La mai puțin de două luni de când una dintre cele mai înalte autorități islamice sunnite a venit la Vatican, după câțiva ani de relații glaciale, Papa Francisc a trimis un reprezentant la Universitatea Al-Azhar din Egipt, în încercarea de a relansa dialogul între cele două părți.
În conformitate cu „dorința explicită a Papei Francisc”, Episcopul Miguel Angel Ayuso Guixot, secretar al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, se află în prezent în Egipt, pentru o vizită oficială la Universitatea Al-Azhar, informează un comunicat de presă dat ieri de Vatican. Episcopul Ayuso va fi însoțit de ambasadorul Vaticanului în Egipt, Arhiepiscopul Bruno Musarò, la întâlnirea din 13 iulie cu academicianul și politicianul sunnit Mahmoud Hamdi Zakzouk, membru al Consiliului Învățaților Seniori, director al Centrului pentru Dialog al Al-Azhar și fost ministru egiptean pentru sfera religioasă.
Potrivit comunicatului de presă al Vaticanului, întâlnirea „va analiza modul de reluare a dialogului dintre Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios și Universitatea Al-Azhar”. Actualul imam de Al-Azhar, Ahmed Al Tayyeb, este considerat de unii musulmani ca fiind cea mai înaltă autoritate din lumea musulmană sunnită, ce are 1,5 miliarde de membri, și conduce moscheea Al-Azhar din Egipt si prestigioasa Universitatea Al-Azhar atașată acesteia.
Imamul a efectuat o vizită în Vatican pe 23 mai a.c., pentru o întâlnire cu Papa Francisc, care a marcat un pas extraordinar spre dezghețarea relațiilor dintre instituția Al-Azhar și Sfântul Scaun. Relațiile au devenit tensionate în 2011, când partea egipteană a pretins că Papa Benedict al XVI-lea s-a amestecat în politica externă a țării când a condamnat atacul cu bombă asupra unei biserici copte din Alexandria.
Fondată de dinastia Fatimid în sec. X, alături de moscheea adiacentă, universitatea este unul dintre cele mai cunoscute centre de studii islamice. Relațiile cu islamul s-au îmbunătățit sub Papa Francisc, dar rămâne de văzut dacă vor exista și roade concrete.
„Relațiile au devenit tensionate în 2011, când partea egipteană a pretins că Papa Benedict al XVI-lea s-a amestecat în politica externă a țării când a condamnat atacul cu bombă asupra unei biserici copte din Alexandria” … Oare Sfantul Parinte trebuia sa aplaude la vederea unei astfel de atrocitati?