Papa Francisc: Amintirea lui Șimon Peres trebuie să inspire la eforturi de pace
28.09.2016, Vatican (Catholica) - La aflarea veștii morții lui Șimon Peres, miercuri, Papa Francisc a trimis o telegramă în care oferă condoleanțele sale și își exprimă aprecierea față de eforturile neobosite ale fostului președinte al Israelului pentru pace și pentru binele comun. „În timp ce statul israelian îl plânge pe dl. Peres”, scrie Papa, „sper că amintirea sa și numeroșii săi ani de slujire ne vor inspira pe toți să lucrăm cu mai mare urgență pentru pacea și pentru reconciliere între popoare”.
În telegrama din 28 septembrie, trimisă actualului președinte, Reuven Rivlin, Pontiful își exprimă speranța că munca lui Peres va continua. „Îmi amintesc de întâlnirile cu dl. Peres în Vatican și înnoiesc aprecierea mea pentru munca sa neobosită în favoarea păcii.” Cei doi s-au întâlnit de mai multe ori, ultima oară pe 20 iunie. Pe 8 iunie 2014, Papa Francisc s-a întâlnit cu Peres, în funcția de președinte al statului, și cu Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, în grădinile Vaticanului pentru o întâlnire de rugăciune. Atunci Peres a spus: „Am venit să chem la pace între națiuni”. A admis că „pacea nu se obține ușor”. Chiar dacă pacea „pare distantă”, a continuat el, „trebuie să continuăm să o urmărim”. Și-a exprimat speranța că pacea poate fi obținută dacă este căutată „cu hotărâre și cu credință”. A amintit că în viața sa a văzut și pace și război, și că nu va uita niciodată rănile provocate de război. „Datorăm copiilor noștri” căutarea păcii.
Papa și Peres s-au mai întâlnit cu o lună înainte, pe 26 mai 2014, când Papa Francisc și-a exprimat speranța că Ierusalimul va fi cu adevărat un oraș al păcii. „Fie ca identitatea sa și caracterul lui sacru, semnificația religioasă și culturală universală să strălucească ca o comoară pentru toată omenirea”, a spus Pontiful în grădina reședinței prezidențiale. Pentru prima oară ales în parlamentul israelian în 1959, Peres a servit de trei ori ca prim ministru și o dată ca președinte. El a dezvoltat programul nuclear al lui Peres din anii ’50. De asemenea a ordonat o campanie de bombardare împotriva Libanului în 1996. Dar este cunoscut și pentru eforturile sale de pace, jucând un rol major în acordurile de pace de la Oslo și câștigând Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale în relațiile dintre Israel și Palestina. Inițial a fost de acord cu construirea unor așezări evreiești în teritoriul palestinian ocupat. Dar mai apoi și-a schimbat opinia, afirmând că aceste așezări ar împiedica procesul de pace.
În telegrama de astăzi, Pontiful spune că este „profund întristat” să afle de moartea lui Peres, la 93 de ani, și transmite președintelui Rivlin și tuturor israelienilor „sincere condoleanțe” și rugăciunile sale. De asemenea invocă binecuvântarea divină asupra națiunii Israelului. Invitând la inspirație din viața lui Peres, Sfântul Părinte spune: „În acest fel, moștenirea sa va fi cu adevărat onorată și binele comun pentru care el a lucrat va găsi noi expresii, în contextul în care umanitatea se străduiește să progreseze pe drumul spre pace”.