Bucurie ecumenică la Ierusalim pentru redeschiderea Sfântului Mormânt
23.03.2017, Ierusalim (Catholica) - În dimineața zilei de miercuri, 22 martie 2017, în Bazilica Sfântului Mormânt din Ierusalim s-au reunit reprezentanții diverselor comunități creștine pentru a prezida o rugăciune ecumenică cu ocazia redeschiderii locului sacru după lucrările de consolidare și restaurare a Ediculei Mormântului lui Isus. Lucrările au durat zece luni și au fost posibile grație acordului fundamental dintre catolici, greco-ortodocși și armenii apostolici.
Au fost prezenți la rugăciunea ecumenică Teofil al III-lea, Patriarhul ortodox de Ierusalim; Custodele Țării Sfinte, pr. Francesco Patton; Patriarhul armean de Ierusalim, Nourhan Manougian; Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I; Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, Administrator apostolic al Patriarhiei de Ierusalim a Latinilor; delegatul apostolic în Ierusalim și Palestina, Arhiepiscopul Giuseppe Lazzarotto, care a citit un mesaj trimis de Cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Răsăritene. Dintre autoritățile civile a fost prezent primul-ministru grec Alexis Tsipras – guvernul grec numărându-se între principalii finanțatori ai lucrărilor.
„Nu este un dar numai pentru Țara Sfântă, este un dar pentru lumea întreagă”, a spus Patriarhul Teofil al III-lea. Pr. Patton a pus accentul pe valoarea ecumenică a evenimentului, remarcând că „faptul de a se putea realiza lucrările de conservare, restaurare și reabilitare a Ediculei Sfântului Mormânt mulțumită colaborării dintre cele trei comunități ale noastre are și o valoare ulterioară: este semnul unei importante creșteri a relațiilor fraterne între noi și între comunitățile noastre, sub stindardul încrederii reciproce și al colaborării”.
Edicula restaurată, a adăugat pr. Patton, pe lângă faptul că este „locul fizic care păstrează amintirea înmormântării Domnului nostru Isus Cristos” este și, mai ales, „locul învierii”, care se află la „baza credinței noastre și a speranței noastre creștine”. Așadar, „să fie lăudat Domnul nostru Isus Cristos, mort pentru noi, înmormântat și înviat pentru noi din morți a treia zi, care în jurul Sfântului Său Mormânt a făcut să ne regăsim mai aproape, mai deschiși pentru a coopera, mai disponibili unii față de ceilalți, ca adevărați frați”.
În aceeași linie, Nourhan Manougian, Patriarh armean, a subliniat că această colaborare „demonstrează că iubirea noastră față de Cristos este mai presus de diferențele culturale, liturgice și lingvistice”. În 16 aprilie, catolicii și ortodocșii vor putea celebra împreună Paștele la Sfântul Mormânt restaurat. În acest an Paștele coincide în calendarele celor două Biserici.