Papa Francisc despre ce l-a ajutat să crească în prietenia cu Isus
26.03.2017, Milano (Catholica) - Zeci de mii de tineri ce au primit sau vor primi anul acesta mirul, alături de părinți, rude, cateheți și alte persoane, s-au întreținut sâmbătă cu Papa pe stadionul Meazza-San Siro din Milano, în contextul vizitei de o zi făcută de acesta. Iar discuția a pornit de la întrebarea: „Ce v-a ajutat să faceți să crească prietenia cu Isus?” Papa a indicat trei lucruri, începând cu bunicii, care, chiar dacă „nu știu să folosească un computer, nu au telefon celular”, pot să te ajute, lucru confirmat de un „Da” strigat în cor de tineri.
Bunicii, a povestit Sfântul Părinte din experiența sa de viață, „mi-au vorbit în mod normal despre lucrurile din viață. Un bunic era tâmplar și m-a învățat cum cu munca Isus a învățat aceeași meserie, și astfel, când eu îl priveam pe bunicul, mă gândeam la Isus. Celălalt bunic îmi spunea să nu merg niciodată la culcare fără a-i spune un cuvânt lui Isus, fără a-i spune ‘noapte bună’. Bunica m-a învățat să mă rog, precum și mama; cealaltă bunică la fel…” Și i-a îndemnat: „Vorbiți cu bunicii. Vorbiți, puneți-le toate întrebările pe care le vreți. Ascultați-i pe bunici.” Al doilea element ce l-a ajutat a fost „să mă joc cu prietenii, pentru că a juca bine, a juca și a simți bucuria jocului cu prietenii, fără a ne insulta, și a gândi că așa se juca Isus”. „Și un al treilea lucru care m-a ajutat să cresc în prietenia cu Isus este parohia, oratoriul, să merg în parohie, să merg la oratoriu și să mă adun cu alții: acest lucru este important!”
O altă întrebare a venit de la o mamă și catehetă dintr-o parohie din Milano. Ea a amintit principiul că „pentru a educa un tânăr este nevoie de un sat”, adică de colaborarea „figurilor educatoare” din viața unui tânăr. „Așadar noi voiam să vă cerem un sfat, pentru ca să ne putem deschide la un dialog și la o confruntare cu toți educatorii care au de-a face cu tinerii noștri.” Ca răspuns, Papa a îndemnat la „o educație bazată pe gândire-simțire-faptă, adică o educație cu intelectul, cu inima și cu mâinile, cele trei limbaje. A educa la armonia celor trei limbaje, până acolo încât tinerii, băieții, fetele să poată gândi ceea ce simt și fac, să simtă ceea ce gândesc și fac și să facă ceea ce gândesc și simt. A nu separa cele trei lucruri, ci toate trei împreună. A nu educa numai intelectul: aceasta înseamnă a da noțiuni intelectuale, care sunt importante, dar fără inimă și fără mâini nu folosește, nu folosește. Educația trebuie să fie armonioasă.”
La final, Papa Francisc s-a oprit asupra unui fenomen îngrijorător între copii și tineri: acela al hârțuirii, sau, cu termenul englez consacrat, al bullying-ului. Este „un fenomen urât în aceste timpuri, care mă îngrijorează”, a spus el. „Vă întreb pe voi, candidați la Mir. În tăcere, ascultați-mă. În tăcere. În școala voastră, în cartierul vostru, există vreunul sau vreuna de care voi vă bateți joc, pe care îl/o luați în râs pentru că are acel defect, pentru că e gras, pentru că e slab, pentru asta, pentru ailaltă? Gândiți-vă. Asta se numește bullying. […] Vă rog, pentru Sacramentul Sfântului Mir, faceți promisiune Domnului să nu faceți niciodată asta și să nu permiteți niciodată ca să se facă asta în colegiul vostru, în școala voastră, în cartierul vostru. Ați înțeles?”