Paradisul regăsit. Studii ecumenice

30.05.2017, Cluj (Catholica) - La Editura Napoca Star a apărut recent volumul Paradisul regăsit. Studii ecumenice, coordonat de Alin Tat. Volumul, din colecția Mirador, însumând 236 de pagini, format 13×20, poate fi comandat prin email, la adresa contact@napocastar.ro, pentru prețul de 25 de lei. Redăm prezentarea editorului.
Volumul de față cuprinde opt studii pe teme ecumenice, reprezentând continuarea unui proiect început în anul 2016 cu volumul colectiv Deja, dar nu încă. Studii ecumenice, urmat în 2017 de Paradisul pierdut. Se cuvenea ca ecumenismul să fie privit mai bine și reechilibrat din perspectiva – miltoniană? – a plenitudinii.
Sunt din ce în ce mai convins că propunerea ecumenică nu se poate reduce la o teologie sectorială care ar avea ca obiect dialogul sau conversația ecumenică, ci mai degrabă – în sens larg – ea poate și trebuie să propună dezbaterii inter-eclesiale idei teologice provenind din tradiții particulare, din școli teologice sau de la teologi individuali. De aceea volumul cuprinde texte foarte diverse, de la evaluarea unui concept problematic din teologia lui T. F. Torrance (Douglas Farrow), trecând prin instrumentele criticii narative aplicate asupra Noului Testament (Dorin Axente), prin meditațiile liturgice ale lui Gogol (Teodor Lucian Lechințan), ale ecumenismului ardelean văzut prin prisma statisticii (Olga Lukács) și din nou prin literatură, cu Soloviov (Ana Petrache), cu un studiu de caz, din cadrul proiectului Healing of Memories (Anton Rus), cu contribuții ortodoxe și protestante la teologia indulgențelor (Wilhelm Tauwinkl), pentru a încheia cu dialogul interconfesional practicat la Rugul Aprins (Marius Vasileanu).
Regăsirea unui rai al teologiei coexistă cu senzația, uneori acută, a paradisului pierdut, ceea ce nu poate decât să pledeze pentru o asumare dialectică a unor realități din sfera credinței. Dar s-ar putea ca aceeași dialectică să nu aibă, totuși, ultimul cuvânt.