Pelerinajul de la Sighet: o adevărată vizită ad limina apostolorum la mormintele apostolilor noștri
17.05.2018, Baia Mare (Catholica) - Urmând exemplul creștinilor primelor secole, care mergeau să se roage și să celebreze Sfânta Liturghie în locurile de îngropare ale martirilor pentru Biserica lui Cristos, în Eparhia de Maramureș, în a doua sâmbătă din luna mai a fiecărui an, are loc tradiționalul pelerinaj național la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, pentru a-i comemora pe martirii și mărturisitorii secolului al XX-lea. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, mii de credincioși însoțiți de sute de preoți din întreaga țară au luat calea Sighetului, spre locul cu „cel mai mare antimis din țara noastră”, pentru a cinsti memoria și a se închina cu reverență în fața atâtor mărturisitori care prin sânge și suferință au ridicat o catedrală a conștiinței și a libertății noastre religioase.
Cântând pricesne și recitând rugăciunii, de la ora 9.15, o parte dintre pelerinii veniți la sărbătoarea martirilor au pornit în procesiune de la Memorialul Durerii spre periferia orașului, în locul în care se află cimitirul și unde se celebrează Sfânta Liturghie. În timpul procesiunii, care reface într-un mod simbolic ultimul drum pământesc parcurs de cei ce și-au găsit sfârșitul în închisoarea din Sighet, surorile din Congregația Maicii Domnului din Sighetu Marmației, împreună cu seminariștii prezenți, au condus rugăciunea Calea Crucii, citind fragmente din Sfânta Scriptură și din cărți scrise despre viața Episcopilor martiri.
De la ora 10.30, la altarul special amenajat din apropierea Cimitirului, a fost celebrată Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice, avându-i alături la sfântul altar pe Preasfințitul Părinte Vasile Bizău – Episcop de Maramureș; pe Preasfințitul Părinte Alexandru Mesian – Episcop de Lugoj; pe Preasfințitul Părinte Virgil Bercea – Episcop de Oradea; pe Preasfințitul Părinte Florentin Crihălmeanu – Episcop de Cluj-Gherla; și pe Preasfințitul Părinte Nil Yuriy Lushchak – Episcopul auxiliar de Užhorod – Ucraina.
Pelerinajul de la Sighet este o adevărată vizită ad limina apostolorum pe care o facem la mormintele apostolilor noștri de la Sighet. Cu aceste cuvinte, Preasfințitul Părinte Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla și-a început cuvântul de învățătură. Pornind de la martiriul Marelui Arhiereu Isus Cristos, Păstorul cel Bun care își dă viața pentru oile Sale, Preasfințitul Florentin a explicat semnificația martirului ca fiind o experiență spirituală de viață ce izvorăște dintr-o inimă care îl iubește pe Domnul ca pe un Adevăr suprem și bine maxim la care nu se poate renunța. Biserica noastră, când vorbește de martirii secolului al XX-lea, are însă o notă particulară pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea o sublinia cu tărie spunând: Biserica voastră a oferit o mărturisire dureroasă și dificilă de fidelitate față de unitate de aceea merită numele de Biserică a martirilor și mărturisitorilor pentru unitate, adevăr și iubire.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan a adresat un scurt cuvânt de salut tuturor pelerinilor prezenți la pelerinaj, exprimându-și bucuria de a fi prezent pe acest pământ sfințit de martiriu care este Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, îndemnându-i totodată pe toți cei prezenți la rugăciune și la statornicie în credință: doar astfel jertfa martirilor noștri de aici de la Sighet și din celelalte locuri de exterminare va aduce roade bogate pentru binele întregului popor român.
În calitate de gazdă, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău a adus mulțumiri tuturor celor prezenți, Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Episcopilor, preoților și tuturor pelerinilor. Mulțumiri și recunoștință au fost aduse credincioșilor care, în fiecare an, oferă bucate celor veniți la pelerinaj. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)