Claudiu Călin – un nou doctor în Istoria Bisericii

06.11.2018, Timișoara (Catholica) - În data de 31 octombrie 2018, orele 10.00, la sediul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, a fost susținută public teza: „Episcopia Romano-Catolică de Timișoara în timpul Episcopului dr. h.c. Augustin Pacha (1930-1954)”, a doctorandului Claudiu Călin – conducător științific CSI dr. Stelian Mândruț.
Din Comisia pentru susținerea publică a tezei de doctorat au făcut parte: prof. univ. dr. Ioan Bolovan – președinte, director al Institutului „George Barițiu”, prof. univ. dr. Rudolf Gräf, prorector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Marton Iosif, Universitatea „Babeș-Bolyai” – Facultatea de Teologie Romano-Catolică și prepozit major al capitlului Catedralei „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, CS II dr. Attila Varga, cercetător în cadrul Institutului „George Barițiu” din Cluj-Napoca, și Stelian Mândruț, conducător de doctorat. Din partea Diecezei de Timișoara au fost prezenți la susținerea publică a menționatei teze, cu binecuvântarea E.S. József Csaba Pál, Episcop diecezan și a E.S. Martin Roos, Episcop emerit, pr. Nikola Lauš, directorul cancelariei diecezane, pr. Dorin Iulian Filip, canonic onorific și pr. Ioan Cădărean, custodele muzeului locului de pelerinaj Maria-Radna.
Apreciată de către comisie cu calificativul „Summa cum laude”, lucrarea bine documentată științific se înscrie atât în seria restitutio, cât și în cea a redefinirii istoriei ecleziastice catolice. Ca parte a domeniului Istoriei Bisericii, teza și-a propus valorificarea arhivelor laice și ecleziale, jurnalelor vremii, studiilor științifice și volumelor colective. Față de studiile apărute de-a lungul vremii despre înaltul prelat, demersul științific al arhivistului Diecezei de Timișoara, dr. Claudiu Călin, are avantajul de a înlătura vălul mistificator așternut asupra imaginii lui Augustin Pacha și de a creiona cu acuratețe istoria particulară a Bisericii Catolice din Banat.
După cum notează autorul, Augustin Pacha a văzut lumina zilei într-o familie de șvabi (germani) bănățeni în localitatea Măureni (Moritzfeld/ Móriczföld), la 26 noiembrie 1870, el fiind penultimul dintre cei treisprezece copii ai soților Marian Pacha și Elisabeth, născută Halsdorfer. După încheierea studiilor teologice la Academia Teologică din Timișoara, în anul 1893, Augustin Pacha a fost sfințit preot, prin impunerea mâinilor Episcopului Alexander Dessewffy. Datorită priceperii și hărniciei de care a dat dovadă, Pacha a urcat treptele ierarhiei, bucurându-se de harul unei vocații preoțești exemplare, și promovând de la statutul de capelan, până la cel de canonic și administrator apostolic (1923).
La 15 mai 1927, Augustin Pacha a fost consacrat ca Episcop titular de Lebedo, iar după doar trei ani, atunci când a fost fondată, prin intermediul Constituției Apostolice „Solemni Conventione”, Dieceza de Timișoara, Papa Pius al XI-lea l-a numit primul Episcop rezidențial al acestei Episcopii. În calitate de păstor al Diecezei, Pacha a parcus întregul teritoriu canonic și a încercat să fie cât mai aproape de credincioșii săi. A organizat misiuni populare, a conferit Sacramentul Sfântului Mir atât în parohii, cât și în filiale, a consacrat numeroase biserici, a luat parte la hramuri și la diferite sărbători ale comunităților parohiale, a organizat munca de apostolat cu tineretul catolic, contribuind decisiv la dezvoltarea învățământului catolic.
În anii ulteriori celui de-al doilea Război Mondial și ai deportării la muncă forțată a etnicilor germani în URSS, episcopul Pacha a încercat să înlăture și să vindece rănile pricinuite de război, condamnând ideologiile ateiste, precum și urmările acestora. Pensionat forțat de către regimul comunist în anul 1948, printr-o lege abuzivă, Episcopul a rămas de facto în fruntea Diecezei sale, chiar dacă și aceasta a fost desființată unilateral de aceiași guvernare, fiind redusă la rangul unui decanat. La venerabila vîrstă de 80 de ani, Episcopul Pacha a fost arestat de către Securitate și judecat de un Tribunal Militar, după scenariul proceselor-spectacol din spațiul delimitat de „Cortina de Fier”, fiind condamnat la 18 ani de temniță grea, precum și la plata a două amenzi exorbitante. De teamă de a nu face din Episcopul Pacha un martir, guvernanții comuniști l-au eliberat în vara lui 1954. Episcopul și-a încheiat periplu pământesc la 4 noiembrie 1954, după o suferință îndelungată.
Figura sa proeminentă, în serviciul Bisericii și al Poporului lui Dumnezeu, a fost și va rămâne, în ciuda tuturor greutăților și jertfei sale, una vie în istoria Banatului și a Bisericii Catolice din această parte a Europei. Grație muncii întreprinse de către Claudiu Călin pe tărâm științific, Episcopul latin de Timișoara, dr. h.c. Augustin Pacha și-a recâștigat dreptul de a fi așezat la loc de cinste printre predecesorii săi remarcabili. (Marius Oanță)
Die Heimatortsgemeinschaft Jahrmarkt gratuliert Herrn Dr. Claudiu Calin aus ganzem Herzen und wünscht ihm weiterhin die Gelassenheit und Freude an seinem Beruf und den Gläubigen, nicht nur im Banat!
Herzlichen Glückwunsch! Calin!
Auch die Heimatortsgemeinschaft Mercydorf gratuliert Herrn Dr. Calin aus ganzem herzen. Weiterhin viel Erfolg.
Die Heimatortsgemeinschaft Nitzkydorf gratuliert Herrn Dr. Claudiu Călin aus ganzem Herzen und wünscht weiterhin alles Gute, viel Erfolg und Gottes Segen!
Primiti FELICITAREA din partea unei persoanei care va pretueste zi de zi pentru activitate de ajutorare dl. dr. Calin Claudiu!
Im Namen der Heimatortsgemeinschaft Sackelhausen gratuliere ich Herrn Dr. Claudiu Calin aus ganzem Herzen zur Promotion…
Viel Erfolg und Gottes Segen sowie alles Gute für die Zukunft.
Herzlichen Glückwunsch , alles erdenklich Gute mit Gottes Segen sowie auch weiterhin ganz viel Freude und Erfolge in deinem beruflichen Wirken – lieber Dr. Claudiu Calin !!!
Der Heimatverband der Banater Berglanddeutsche freut sich über diese wertvolle Arbeit die Dr. Claudiu Călin mit viel Mühe und Zeitaufwand geschaffen hat.
Wir gratulieren dazu aus ganzem Herzen und wünschen ihm weiterhin Schaffenskraft, beste Gesundheit und viel Erfolg.