Papa Francisc a încheiat ciclul de cateheze dedicate Poruncilor
28.11.2018, Vatican (Catholica) - Reflectând la cele 10 Porunci, creștinii își pot examina inimile pentru a vedea unde atașamentele și dorințele dezordonate au provocat răni ce au nevoie de vindecare de la Cristos, a afirmat Papa Francisc miercuri. „Decalogul este ‘radiografia’ (făcută de Cristos), îl prezintă (pe creștin) ca un negativ fotografic ce lasă să apară fața Sa – ca la Sfântul Giulgiu” din Torino, a spus Pontiful. „Iată ce este Decalogul pentru noi creștinii: a-l contempla pe Cristos pentru a ne deschide ca să primim inima Sa, pentru a primi dorințele Sale, pentru a-l primi pe Duhul său Sfânt.”
În ultima audiență generală din anul liturgic actual (din ritul latin), Papa Francisc și-a încheiat ciclul de cateheze dedicat celor 10 Porunci. Cu începerea Adventului, va iniția o nouă temă, dar pe moment neanunțată. Reflectând la Porunci, Pontiful a vorbit despre dorințe și despre libertatea care vine când recunoaștem dorințele dezordonate, invitând la deschidere pentru a primi binele pe care Dumnezeu dorește să îl dea copiilor Săi. Dumnezeu își invită copiii să asculte poruncile Sale pentru a-i elibera de „înșelăciunea idolatriilor”, care doar ne golește și ne face sclavi.
„Dacă dorințele rele sunt cele care îl ruinează pe om, Duhul depune în inima noastră dorințele sale sfinte, care sunt germenul vieții noi”, a mai explicat Papa. „De fapt, viața nouă nu este efortul titanic pentru a fi coerenți cu o normă, ci viața nouă este însuși Duhul lui Dumnezeu care începe să ne conducă până la roadele sale, într-o sinergie fericită între bucuria noastră de a fi iubiți și bucuria sa de a ne iubi. Se întâlnesc două bucurii: bucuria lui Dumnezeu de a ne iubi și bucuria noastră de a fi iubiți.” Cum poate creștinul să facă „transplant” de inimă?, s-a întrebat Sfântul Părinte. Prin contemplarea lui Cristos și a poruncilor Sale: „Privind la Cristos vedem frumusețea, binele, adevărul. Și Duhul dă naștere la o viață care, urmând aceste dorințe ale Sale, declanșează în noi speranța, credința și iubirea.”
A mai explicat că aparenta negativitate din Porunci („să nu furi”, „să nu ucizi”…) în Isus devine porunca pozitivă de a iubi, de a face loc altora în inima mea. „Aceasta este plinătatea legii pe care Isus a venit să ne-o aducă. În Cristos, și numai în El, Decalogul încetează să fie condamnare și devine adevărul autentic al vieții umane, adică dorință de iubire – aici se naște o dorință a binelui, de a face binele – dorință de bucurie, dorință de pace, de mărinimie, de bunăvoință, de bunătate, de fidelitate, de blândețe, stăpânire de sine. De la acei ‘nu’ se trece la acest ‘da’: atitudinea pozitivă a inimii care se deschide cu puterea Duhului Sfânt.”