A fost condus pe ultimul drum dr. Traian Mihai Neamțu
01.02.2019, Cluj (Catholica) - Joi, 31 ian. 2019, a fost condus pe ultimul drum, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, dr. Traian Mihai Neamțu (1934-2019), bun credincios greco-catolic, patriot, luptător pentru libertate, cunoscător al detenției dure sub regimul comunist, președinte, timp de 14 ani, al filialei clujene a Asociației Foștilor Deținuți Politici (AFDP).
Ceremonia de înmormântare a fost celebrată de PS Florentin Crihălmeanu și un sobor de preoți, între care Mons. Călin Bot, Vicar general, pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii, preoții protopopi pr. Cristian Arinel Sabău (de Cluj I), pr. Silviu Hodiș (de Lăpuș) și pr. Marian Iacobhazi (de Ileanda), pr. Ierom. Ioan Laurian Daboc, Protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), alți numeroși preoți, persoane consacrate (Surori OSBM) și credincioși greco-catolici care s-au alăturat familiei îndoliate și celor apropiați, și-au adus rugăciunea și semnul de omagiu în fața luptei unei vieți atinsă de atrocități greu de înțeles și totuși, trăită în iubire față de Dumnezeu și de semeni.
Personalitatea și aspecte din viața regretatului dr. Neamțu, au fost conturate și în cuvântul rostit de Ierarh la catafalc, la momentul rânduit al Ceremoniei de Înmormântare. Preasfinția Sa a spus: „Despre dl. dr. Mihai Neamțu s-ar putea scrie, probabil, un roman al vieții sale, o viață care a fost sub semnul dreptății, al adevărului și al credinței în Dumnezeu. Dacă răsfoim paginile volumului său memorialistic, dar, în același timp, volum de meditație, ‘De ce, Doamne?’, descoperim un tânăr care, încă de pe băncile școlii, a avut de înfruntat un regim apăsător, iar apoi, treptat, a devenit un luptător pentru afirmarea valorilor creștine moral-umane. Putem spune că s-a luptat cu viața și a biruit. Îl vedem în acest volum, la numai 24 de ani deja arestat la Gherla, apoi dus la securitate și apoi, aici, la Cluj, unde face cunoștință cu un regim poate mult mai dur decât își închipuia. Își vede mama arestată, își vede fratele plecat, își vede casa ocupată, fără drept de apel, își vede libertățile călcate în picioare și apoi este și rândul său să fie arestat.”
„Petrece timpul detenției, de șase ani, cu multă demnitate și trece prin locurile cele mai dificile, începând de la Penitenciarul Securității din Cluj, unde este închis într-o celulă care avea doar un metru pe un metru. Nu putea în nici un fel să se întindă, putea doar cu greutate să îngenuncheze pe diagonala acestei încăperi și în aceste condiții, își păstrează totuși conștiința limpede asupra dreptății și a libertății care se cuvin unui om, demnitatea cuvenită ființei umane creată după Chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Se luptă pentru afirmarea acestor valori, dar lupta este inegală. Este supus interogatoriilor, torturilor, cunoaște cele mai crude închisori: este dus la Penitenciarul Gherla și la temuta Închisoare Jilava – închisoarea în apă, apoi la Peridava, la Canalul Dunăre – Marea Neagră. Cunoaște mulți suferinzi ca el, cunoaște și duritatea și bestialitatea torționarilor a gardienilor, cu unii dintre ei se va reîntâlni, după anii ’90, între alte postură, ca medic psihiatru.”
„Spuneam că a luptat cu viața și a învins, pentru că un astfel de om, care a trecut prin asemenea torturi psihice și fizice, e greu de închipuit că a avut resursele morale spirituale să își refacă viața și după momentul eliberării din detenție, să dea cu succes examen la Facultatea de Medicină, și apoi să își continue drumul, ca medic specialist psihiatru, ajungând Director al Laboratorului de Sănătate Mintală din Cluj. A devenit unul dintre cei mai apreciați medici în acest domeniu. Întristată și îndoliată familie și asistență, Bunul Dumnezeu ne pune în fața ochilor sufletului asemenea exemple, pentru a cunoaște mai bine trecutul și a trăi cu mai multă luciditate prezentul, dar și pentru a ști că aici ne pregătim viitorul, așa cum a făcut și dr. Traian Mihai Neamțu.
De aceea, îl rugăm pe Bunul Dumnezeu ca acum să îi dăruiască acea fericire după care însetau cei care căutau dreptatea: «fericiți cei asupriți pentru dreptate, căci a acelora este Împărăția Cerurilor, fericiți sunteți când vă vor batjocori pe voi și vă vor asupri și mințind vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, pentru Mine. Bucurați-vă și vă veseliți, căci plata voastră multă este în Ceruri». Sperăm ca, acum, trecând pragul vieții, se va învrednici de această fericire și de această bucurie și veselie, auzind glasul Blândului Păstor, care îi spune: «bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost pusă, peste multe te voi pune, intră în Împărăția Tatălui tău». Amin.”
O cronologie a datelor semnificative din biografia celui trecut la Domnul, precum și ultimul său bun-rămas, a prezentat pr. Marius Augustin Popa, păstor al credincioșilor din cart. Grigorescu, urmat apoi și de un cuvânt in memoriam din partea Asociației Foștilor Deținuți Politici, în care dr. Neamțu s-a implicat după 1989, încă de la înființare, cu intenția de a-i ajuta pe cei pe care doar cineva care a trecut prin închisorile comuniste îi putea susține și înțelege. În această calitate, de membru și președinte al AFDP, dr. Neamțu a luptat pentru cinstirea și păstrarea memoriei celor ce au suferit și s-au jertfit în lupta împotriva regimului comunist. Între alte proiecte pe care le-a inițiat și, nu fără obstacole, le-a împlinit, dr. Neamțu a contribuit major la edificarea Monumentului Rezistenței Anticomuniste din Cluj-Napoca, inaugurat în anul 2006, unul dintre puținele semne de neuitare a celor petrecute sub regimul de tristă amintire și, totodată, semn de cinstire a eroilor fără număr, cunoscuți și necunoscuți, care s-au jertfit luptând pentru libertate, cu credință în Dumnezeu.
Odihna cea veșnică dă-i-o lui, Doamne, și Lumina cea fără de sfârșit să îi strălucească lui, să se odihnească în pace, din mila lui Dumnezeu! Amin.