Arta de a trage folos din păcatele noastre după Sfântul Francisc de Sales

01.02.2019, Roman (Catholica) - La Editura Serafica a văzut lumina tiparului, în luna ianuarie 2019, o nouă carte de excepție: „Arta de a trage folos din păcatele noastre după Sfântul Francisc de Sales”, autor Joseph Tissot, traducere pr. Eugen Blăjuț jr. Volumul a apărut în formatul 10,5×16,5 cm, are 230 de pagini și poate fi procurată de la Librăria „Sfântul Anton de Padova” din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 16 lei.
După cum se precizează încă din prefața cărții, acest titlu ar putea trezi uimire, deoarece păcatul, prin natura sa distrugătoare, intră în conflict cu orice noțiune de beneficiu sau artă. Paginile de față pot fi o reală mângâiere și sprijin nu numai pentru cei care sunt deja sau vor să fie pioși, dar mai ales pentru cei păcătoși, făcându-le mai ușoară convertirea.
Predicator și autor a numeroase scrieri religioase, Joseph Tissot construiește, în paginile acestui volum, o veritabilă terapie psihologică a vinei păcatului, folosindu-se de scrierile Sfântului Francisc de Sales, un mare învățat al Bisericii Romano-Catolice, supranumit și Doctorul pietății. Tissot croiește această artă de a trage folos din păcate pornind de la momentul în care în Cain, după ce își ucide fratele, încolțește gândul: „Prea mare este vina mea pentru a obține iertare!”. Autorul este conștient că, pentru omul păcătos, cel mai mare pericol îl reprezintă vina, sentiment care îl îndepărtează tot mai mult de Dumnezeu și de Biserică.
Sunt identificate două feluri de vină: una rea, care descurajează și disperă sufletul; și o vină calmă, însoțită de acceptarea faptului că omul, prin natura sa este păcătos, o căință puternică și încredere în milostivirea lui Dumnezeu. În imagini extrem de sugestive, Joseph Tissot arată faptul că dreptatea divină se îndreaptă direct împotriva păcatului și numai indirect împotriva păcătosului cu condiția ca acesta din urmă să nu fie încăpățânat și să persiste în păcat. Practic, arta de a trage foloase din păcate este arta de reîntoarcere a păcătosului la Dumnezeu, un drum mult mai greu de parcurs decât cei care duc o viață virtuoasă prin excelență. Iar pașii sunt cât se poate de simpli: a privi păcatul fără tulburare și descurajare, umilință și încredere în Dumnezeu, consolidarea în perseverență și creșterea devoțiunii către Fecioara Maria.
Concluzia care a determinat scrierea acestei Arte, e una cât se poate de convingătoare: vocația lui Cristos este aceea de a fi Mântuitorul nostru, iar dacă nu ar mai fi păcătoși, atunci pe cine ar mai mântui? (prezentare semnată de Emilian Pal)