Papa Francisc: Paștele este începutul lumii celei noi, fără păcat și moarte
21.04.2019, Vatican (Catholica) - Învierea lui Cristos aduce o nouă lume, una a păcii, a iubirii și a fraternității, a spus Papa Francisc în Duminica Paștelui, rugându-se pentru nenumăratele persoane care suferă în întreaga lume. „Cristos e viu și rămâne cu noi. El își manifestă lumina chipului Său de Înviat și nu îi părăsește pe cei care sunt încercați, în durere și în doliu”, a spus Pontiful duminică, 21 aprilie 2019. „Paștele este și începutul lumii celei noi, eliberată de sclavia păcatului și a morții: lumea deschisă în cele din urmă la Împărăția lui Dumnezeu, Împărăția iubirii, păcii și fraternității.”
Papa Francisc a dat tradiționala binecuvântare Urbi et Orbi de la balconul central al Bazilicii San Pietro, după Liturghia celebrată în Piața San Pietro. Pontiful a renunțat să țină o predică la Liturghia din acest an, oprindu-se în schimb pentru un moment de reflecție în tăcere după citirea Evangheliei. Învierea lui Cristos „este început de viață nouă pentru fiecare om, pentru că adevărata reînnoire pornește mereu de la inimă, de la conștiință”, a spus Pontiful în discursul de dinainte de a da binecuvântarea. S-a rugat în continuare pentru diferite țări și zone din lume care experimentează conflicte, tensiuni și violențe.
A început cu Siria, unde a spus că conflictul continuă „și riscă să ne găsească mereu mai resemnați și chiar indiferenți. În schimb, acesta este momentul de a reînnoi angajarea pentru o soluție politică care să corespundă aspirațiilor juste la libertate, pace și dreptate, să înfrunte criza umanitară și să favorizeze întoarcerea sigură a celor evacuați, ca și a acelora care s-au refugiat în țările vecine, în special în Liban și în Iordania”. „Paștele ne face să ținem privirea înspre Orientul Mijlociu, rănit de diviziuni și tensiuni continue”, a mai spus Papa. „Creștinii din regiune să nu înceteze să dea mărturie cu statornicie răbdătoare despre Domnul înviat și victoria vieții asupra morții”.
A amintit populația din Yemen, în special „copiii extenuați de foame și de război”; Libia, „unde persoane lipsite de apărare au început din nou să moară în aceste ultime săptămâni și multe familii sunt constrânse să părăsească propriile case”; continentul african, „încă presărat cu tensiuni sociale, conflicte și, uneori, cu extremisme violente care lasă în urma lor nesiguranță, distrugere și moarte”. „Cu ocazia acestui Paște, să aibă parte de mângâiere populația regiunilor orientale din Ucraina, care continuă să sufere din cauza conflictului încă în desfășurare. Domnul să încurajeze inițiativele umanitare și pe acelea care urmăresc dobândirea unei păci durabile”. S-a gândit și la aceia de pe continentul american care „suferă consecințele unor grele situații politice și economice”, în special poporul venezuelean și nicaraguan.
„În fața atâtor suferințe ale timpului nostru, Domnul vieții să nu ne găsească reci și indiferenți. Să facă din noi ziditori de punți, nu de ziduri… Cel Înviat, care a deschis porțile mormântului, să deschidă inimile noastre la necesitățile celor nevoiași, lipsiți de apărare, săraci, fără loc de muncă, marginalizați, la necesitățile celui care bate la ușa noastră în căutare de pâine, refugiu și recunoașterea demnității sale. Dragi frați și surori, Cristos e viu El este speranța și tinerețea pentru fiecare dintre noi și pentru lumea întreagă. Să ne lăsăm reînnoiți de El! Paște fericit!”
După ce a dat binecuvântarea, Papa Francisc și-a exprimat durerea pentru bombardamentele care au avut loc în Biserici și hoteluri din Sri Lanka în dimineața zilei de duminică, încredințându-i Domnului pe cei care au murit și au fost răniți, pe toți cei care suferă din cauza atacului. A amintit apoi că în urmă cu 70 de ani, „chiar la Paștele din 1949, un Papă vorbea pentru prima dată la televiziune. Venerabilul Pius al XII-lea se adresa atunci telespectatorilor televiziunii franceze subliniind că privirile Succesorului lui Petru și ale credincioșilor se puteau întâlni și printr-un nou mijloc de comunicare. Această aniversare îmi oferă ocazia de a încuraja comunitățile creștine să folosească toate instrumentele pe care tehnica le pune la dispoziție pentru a anunța Vestea cea Bună a lui Cristos înviat, ca să comunicăm, nu doar ca să ne contactăm între noi”. De asemenea a mulțumit celor care au dăruit florile ce împodobesc anul acesta Piața și Bazilica San Pietro, provenind din Olanda și Slovenia.