Ignace Beaufays: Alice de Schaerbeek

04.07.2019, Iași (Catholica) - La Editura Sapientia a apărut recent cartea Alice de Schaerbeek, scrisă de Ignace Beaufays și tradusă în limba română de pr. dr. Lucian Dîncă. Cartea apare în colecția „Viețile sfinților”, în formatul 14×20, are 78 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 10 lei.
Apariția acestei lucrări în limba română a fost posibilă datorită dorinței unei persoane care poartă numele sfintei Alice – Alice Sorina Tudosă -, care și-a dorit ca viața acesteia să fie cunoscută și de membrii poporului nostru român. Cartea părintelui franciscan belgian Ignace Beaufays (1870-1945), apărută în 1945 la Bruxelles, în colecția „Saints de nos Provinces”, prezintă viața acestei sfinte și a fost tradusă în limba română de părintele asumpționist Lucian Dîncă.
Această carte ne oferă posibilitatea unei întâlniri. Orice întâlnire aduce cu sine emoție, posibilitatea de a crește interior și ne poate îmbogăți sufletește. Întâlnirea cu sfânta Alice ne va ajuta, de exemplu, să prețuim mai mult valoarea spirituală a suferinței, ca modalitate de a ne uni și mai mult cu Cristos cel sărac și suferind, după cum și eroina acestei cărți a iubit suferința și a văzut în această realitate a vieții pământești posibilitatea de a rămâne mereu alături de Cristos, alesul inimii ei.
Autorul biografiei sale, un anume călugăr cistercian numit Gomer, care stă la baza elaborării acestei cărți, ne-a lăsat o frumoasă caracterizare a sufletului nobil pe care l-a avut această mireasă a lui Cristos: „Mireasa lui Cristos ardea de dragoste pentru toți oamenii. Era gata să îndure orice act de umilință și orice suferință pentru ca ei să ajungă la mântuire. Îi consola pe cei triști, îi alina pe bolnavi, îndepărta ispitele trupești și le arăta tuturor calea mântuirii”.
Citind aceste pagini, meditând la exemplul de viață pe care ni l-a lăsat Sfânta Alice de Schaerbeek, vom avea, așadar, ocazia de a ne întâlni cu un suflet ales, nobil sub aspect spiritual, care ne invită și pe noi să cultivăm acele valori care ne fac cu adevărat ucenici ai Domnului și frați cu cei din jurul nostru. (pr. Andrei Dumitrescu)