Întâlnirea și Congregația Provincială a surorilor Congregatio Jesu din România

09.07.2019, București (Catholica) - Sub egida motto-ului Congregației Generale care se va desfășura anul viitor la Roma: „Să onorăm trecutul, îmbrățișând prezentul, co-creând viitorul, în slujirea misiunii”, în perioada 1 – 5 iulie a.c., la sediul Congregatio Jesu a Provinciei Române din Popești Leordeni s-au desfășurat Întâlnirea și Congregația Provincială, două evenimente majore pentru Provincia Română, în vederea pregătirii Congregației Generale, un eveniment istoric pentru întreg Congregatio Jesu. Cel dintâi scop al Congregației Provinciale a fost cunoașterea realității întregului Corp Congregatio Jesu – realizarea radiografiei tuturor celor 13 Provincii și Regiuni ale Congregatio Jesu din lume, dar și a propriei realități, sub toate aspectele ei, iar cel de-al doilea scop consta în alegerea a două delegate și două substitute din Provincia Română pentru Congregația Generală din 2020.
Din cele 109 membre cât numără astăzi Congregatio Jesu – Provincia Română, la Întâlnirea Provincială au participat 105 surori, atât cele care slujesc în comunitățile din România (trei la București, patru la Popești Leordeni, una la Voluntari, una la Brăila, una la Timișul de Sus/ Brașov, una la Rădăuți/ Suceava, apoi la Iași, Cluj și Timișoara), prezente pe teritoriul a patru Dieceze (Arhidieceza de București, Dieceza de Iași, Arhidieceza de Alba Iulia, Dieceza de Timișoara), cât și cele care activează în diaspora: Italia (Roma, Aosta), Spania (Badalona) și Cuba (Holguin și Rodas/ Cienfuegos).
Scrutarea bogăției multiculturale, multiconfesionale și religioase, precum și celei multietnice, analizarea realităților sociale, economice, situația demografică și tendințele ei, situația vieții consacrate și prezența noastră în diferitele colțuri ale lumii ne-a impresionat pe toate și ne-a sensibilizat, conștientizând tot mai mult apartenența noastră la un singur Corp al Congregatio Jesu, recunoscătoare fiind pentru moștenirea spirituală, pentru carisma, dar și acel suflu unic al fondatoarei noastre Maria Ward. Răspunsul nostru dat necesităților timpului prin implicarea noastră ca femei, prin diferitele slujiri, își găsește inspirația în năzuința fondatoarei noastre – „acea femeie incomparabilă pe care Anglia catolică a dat-o Bisericii, în clipele cele mai crunte a existenței ei”, așa cum a numit-o Pontiful Roman Papa Pius XII-lea, acela de a duce Vestea cea Bună, ca persoane ancorate în realitatea lumii și ogorul Bisericii, atente și sensibile la necesitățile lumii în care trăim, pentru a putea fi aproape de semenul nostru de aproape și de departe cu tot ceea ce suntem și cu mijloacele pe care le avem la dispoziție.
Analiza, reflecțiile și feedback-ul primit de la cei șase invitați speciali care activează în diferitele sfere sociale și ecleziale, ne-au ajutat să lărgim percepția și viziunea noastră asupra contextului socio-politic, cultural și eclezial al României de astăzi. Ne-am bucurat mult mai ales de prezența Excelenței Sale, Episcopul Auxiliar Cornel Damian. În discursurilor lor, oaspeții au subliniat impactul, importanța și mai ales așteptările lor referitoare la prezența și apostolatul nostru pe teritoriul românesc. Mărturia fiecărui invitat a evidențiat și confirmat eficacitatea harului și lucrarea lui Dumnezeu în operele noastre, aducând, în același timp, impulsuri, lumină și răspunsuri la întrebările și preocupările noastre.
Un rol de excepție pe care l-a absolvit în mod briliant, l-a avut pr. Marius Taloș SJ, care de-a lungul sesiunilor de lucru a Întâlnirii și Congregației Provinciale, a moderat, ne-a încurajat și, mai ales, însoțindu-ne spiritual, ne-a ajutat să punem în lumina „Sf. Treimi” realitatea autohtonă, prin contextualizarea Meditației Întrupării, învățându-ne să privim diptic situațiile și realitățile noastre, dar să ne și lăsăm privite, pentru a vedea cum am putea realiza magis-ul ignațian – slujind mai bine, fiind creative, acolo unde este cea mai mare nevoie de noi. Mai mult, conferințele, workshop-urile, meditațiile propuse, analizele realizate, evaluările zilelor ne-au ajutat pe noi, membrele Congregatio jesu, să facem un serios examen de conștiință privind modul cum „am dat socoteală de speranța care este în noi” și cum răspuns la această chemare de a fi purtătoare de speranță. Cele patru gesturi euharistice ale lui Isus, propuse de pr. Marius pentru ora de rugăciune, ne-au ajutat să vedem în ce măsură le-am practicat în Liturghia aproapelui și cum am accesat cele trei registre existențiale ale acceptări în viața cotidiană, dar și în apostolatele noastre: cea a acceptării lui Dumnezeu ca Dumnezeu; acceptării aproapelui, așa cum Dumnezeu îl acceptă; și acceptarea de sine, așa cum o face Dumnezeu.
Atmosfera de comuniune și încredere, precum și speranța că Dumnezeu conduce istoria a însuflețit întâlnirile noastre: fie cele în grupuri de lucru, fie în plenum, fie în cadru discuțiilor particulare. De-a lungul celor cinci zile am simțit prezența profundă și eficace a Spiritului Sfânt care acționează în fiecare dintre noi, în Congregatio Jesu din România și din lume, în Biserica locală și cea universală. Ca rod al acestui Duh dătător de viață și speranță, ne-am hrănit din această comuniune, ne-am bucurat că putem fi și putem merge împreună, începând „revoluția gingășiei”, practicând „apostolatul urechii” (Papa Francisc) , fiind pentru toți o prezență benefică, cu o privire blândă și un cuvânt cald. Îi suntem recunoscătoare lui Dumnezeu pentru ceea ce am putut experimenta în aceste binecuvântate zile de har. (sr. Monica Cojan CJ, misiunea din Cuba; sr. Giovanna Muha CJ, Popești Leordeni)