Sf. Liturghie de mulțumire pentru vizita Papei Francisc, celebrată la București

10.07.2019, București (Catholica) - În semn de recunoștință pentru vizita Papei Francisc în România, și în particular la București, în dimineața zilei de luni, 8 iulie 2019, în Catedrala Sf. Iosif din Capitală a fost celebrată o Sfântă Liturghie solemnă de mulțumire, prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București. Au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, ÎPS Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România, ÎPS Wojciech Załuski, Nunțiu în Burundi, Mons. Ionuț Strejac, oficial al secretariatului de stat al Sfântului Scaun, preoți diecezani și călugări din Arhidieceză, precum și pr. Andrei Mărcuș, din partea Episcopiei Greco-Catolice Sf. Vasile cel Mare de București.
„Am ținut ca împreună – Episcopi, cler și popor – să aducem mulțumire pentru vizita pe care Sfântul Părinte Francisc a făcut-o aici, la noi, în România. E o datorie de fii ai Bisericii Catolice, conduse de Păstorul de la Roma, Papa Francisc”, a explicat ÎPS Ioan. „Vizita rămâne pentru noi ca o frumoasă amintire, dar și ca o obligație de a pune în practică ceea ce am auzit”, a mai spus Excelența Sa, care a amintit că Papa Francisc a vorbit nu doar în Catedrala Sf. Iosif sau în București, ci în toate locurile pe care le-a vizitat. În acest sens, pentru a rememora mesajul pe care Papa Francisc l-a lăsat la Sfânta Liturghie pe care a prezidat-o în Catedrala Sf. Iosif, Excelența Sa a recitit textul predicii pe care Sfântul Părinte a ținut-o pe 31 mai.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, ÎPS Ioan Robu a mulțumit Nunțiului Apostolic și personalului de la Nunțiatură pentru sprijinul oferit cu ocazia vizitei Papei Francisc în țara noastră, precum și laicilor, preoților și voluntarilor implicați. Excelența Sa a amintit și că nu toate lucrurile s-au derulat cum s-ar fi dorit, dar a explicat că acest lucru este firesc și a subliniat că evenimentul vizitei Papei Francisc a fost și rămâne o bucurie pentru toți. Arhiepiscopul a povestit, de asemenea, că a participat, la Roma, la prima audiență generală ținută de Papa Francisc imediat după vizita sa la noi în țară și că, în acea ocazie, Sfântul Părinte i-a declarat că vizita în România a fost pentru Sanctitatea Sa „o consolare”. „I-am spus că și pentru noi a fost la fel”, a mărturisit ÎPS Ioan.
Excelența Sa le-a mulțumit, totodată, și tuturor celor care au participat la Sfânta Liturghie de mulțumire, prin care cei prezenți au exprimat un „gând de recunoștință în fața lui Dumnezeu și a celorlalți care ne-au ajutat”. La celebrare au participat numeroși credincioși, veniți din diferite parohii ale Arhidiecezei, persoane consacrate, precum și câțiva dintre „voluntarii Papei Francisc”, care au fost implicați în organizarea și desfășurarea evenimentului „Papa la București”, de la Catedrala Sf. Iosif și din zona Ateneul Român-Piața Revoluției.
Papa Francisc a vizitat România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. În prima sa zi în țara noastră, Sfântul Părinte, după ce s-a întâlnit cu Președintele României și autoritățile civile, la Palatul Cotroceni, și cu Patriarhul Daniel și membrii Sinodului, la Palatul Patriarhiei, și mai apoi la noua Catedrală ortodoxă, a prezidat Sf. Liturghie în Catedrala Sf. Iosif. În zilele următoare, Suveranul Pontif a prezidat Sf. Liturghie la Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc și s-a întâlnit cu tinerii și familiile la Iași, pe 1 iunie, iar în ultima zi a prezidat Sf. Liturghie pe Câmpia Libertății de la Blaj, în cadrul căreia i-a beatificat pe cei șapte Episcopi greco-catolici martiri Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.
Aceasta a fost a doua vizită a unui Suveran Pontif în România, după cea pe care Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a efectuat-o în țara noastră în urmă cu 20 de ani. A fost, totodată, pentru a doua oară când un Papă celebrează Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Iosif. Dacă la vizita din 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat doar Capitala, de această dată Papa Francisc a vizitat și alte comunități din țară, la Șumuleu-Ciuc, Iași și Blaj.