Călugărițe cu sindromul Down: Bucuria vieții contemplative comunitare
25.07.2019, Roma (Catholica) - Micile Surori Discipole ale Mielului trăiesc în centrul Franței. Ele sunt prima comunitatea contemplativă din lume care primește în viața consacrată persoane cu sindromul Down. Comunitatea, care are o devoțiune specială pentru Sf. Benedict și Sf. Tereza de Lisieux, a fost inițiată în anii 1980. A început cu o prietenie. Line se afla într-o căutare spirituală și a simțit chemarea de a lucra cu copiii. Véronique, o tânără cu sindromul Down, a simțit chemarea la viața consacrată.
Line, acum Maica Line, superioara Micilor Surori Discipole ale Mielului, explică: „Am vizitat mai multe comunități care primeau persoane cu dizabilități, dar am văzut că ele nu își puteau găsi locul în aceste comunități pentru că nu erau potrivite pentru ele. Întâlnirea cu Véronique, o tânără cu sindromul Down, ne-a dat ideea pentru un nou început. Mi-am spus că trebuie să o ajut să își îndeplinească chemarea”. Dreptul Canonic și regulile monastice nu prevăd admiterea la viața consacrată a persoanelor cu dizabilități mentale. Au trebuit 14 ani pentru ca statutele aceste comunități speciale, cu stilul său original, să fie recunoscute.
Line și Véronique au pornit comunitatea lor de 2 persoane în 1985, într-un mic apartament. Mai târziu li s-a alăturat o altă fată cu sindromul Down. În 1990, i-au cerut viitorului Cardinal și Arhiepiscop de Tours, Jean Honoré (1920-2013), să le recunoască drept asociație publice de credincioși laici. Sprijinul Cardinalului Honoré, care a susținut cauza lor la Roma, a dus la recunoașterea micii comunități. În 1995, numărul lor mare le-a obligat pe surori să se mute în Le Blanc, un oraș cu 6.500 de locuitori, din Dieceza de Bourges. Pierre Plateau (1924-2018), Arhiepiscopul aceste Dieceze le-a ajutat în vederea obținerii statutului de institut religios contemplativ, pe care l-au primit în 1999.
Surorile și-au dezvoltat treptat mănăstirea și capela și în 2011 au obținut recunoașterea definitivă a statutelor lor, mulțumită intervenției Arhiepiscopului Armand Maillard, care a susținut și el comunitatea, considerând-o un izvor de viață și bucurie în zonă. În prezent sunt 10 Mici Surori Discipole ale Mielului, dintre care 8 au sindromul Down, și speră să primească mai multe astfel de tinere. Potrivit Maicii Line, ele sunt în cea mai mare parte independente, „deoarece viața contemplativă le permite să trăiască în ritmul lor propriu. Pentru persoanele cu sindrom Down, schimbările sunt dificile, dar când viața este foarte regulată, se descurcă bine”.
Acest stil de viață regulat include Sfânta Liturghie celebrată în fiecare zi de marți în capelă, activități precum ateliere de țesut și olărit și, cel mai recent, crearea unei grădini cu plante medicinale. În cele din urmă, această vocație extraordinară este exprimată în lucrurile obișnuite ale vieții, în smerenia slujirii, urmând „calea mică” dezvăluită de Sf. Tereza de Lisieux, a cărei spiritualitate este izvorul inspirației surorilor. „Au trecut 34 de ani de când am simțit chemarea lui Isus”, spune sr. Véronique. „Am căutat să îl cunosc pe Isus citind Biblia. M-am născut cu o dizabilitate numită sindromul Down. Sunt fericită. Iubesc viața. Mă rog, dar sunt tristă pentru copiii cu sindrom Down care nu vor simți aceeași bucurie de a trăi… Isus m-a făcut să cresc în iubirea Sa”.
Tinerele cu sindrom Down care se simt chemate la viața consacrată trec prin aceeași perioadă de discernere a vocației. Maica Line a spus că a descoperit multă forță spirituală în surorile ei cu sindrom Down. „Ele cunosc Biblia, viețile sfinților, și au o memorie extraordinară. Sunt sufletul rugăciunii, sunt foarte spirituale, foarte aproape de Isus”. Maica vede în simplitatea lor un semn profetic pentru tipul nostru. „Sufletele lor nu au dizabilități! Dimpotrivă, ele sunt mai aproape de Domnul, comunică cu El mult mai ușor. Celelalte surori din comunitate admiră capacitatea lor de a ierta, de a-și încuraja surorile găsind pasajul potrivit din Biblie care contribuie la a da sens zilei… Ele aduc bucurie societății și, mai presus de toate, aduc iubire lumii. O lume care are nevoie de aceasta atât de mult”. Pentru mai multe informații e recomandat acest sit.