Episcopul Wall introduce celebrarea ad orientem în Catedrala din Gallup
28.07.2019, Gallup (Catholica) - Episcopul James Wall de Gallup, SUA, a anunțat luni, 22 iulie 2019, că în fiecare duminică o Liturghie în Catedrala Preasfânta Treime se va desfășura cu celebrantul orientat în aceeași direcție cu credincioșii, pentru a respecta mai mult Preasfântul Sacrament. Cultul celebrat în acest fel, a spus el într-o scrisoare adresată Diecezei de Gallup, este „o amintire foarte puternică a motivului pentru care venim la Liturghie: întâlnirea cu Cristos care vine la noi. Din punct de vedere practic, aceasta înseamnă că lucrurile vor arăta puțin diferit, pentru că la aceste Liturghii preotul va fi orientat în aceeași direcție ca și adunarea credincioșilor, când este la altar.”
„Mai exact, când se adresează lui Dumnezeu, cum ar fi în cadrul Rugăciunii Euharistice, el se orientează în aceeași direcție cu poporul, adică spre Dumnezeu (ad Deum). Face aceasta literalmente, pentru a folosi o expresie dragă Sf. Augustin, ‘întorcându-se către Domnul’ prezent în Preasfântul Sacrament. În schimb, când se adresează poporului, se întoarce cu fața spre ei (versus populum).” Episcopul a scris că „de la recenta solemnitate Corpus Christi, Sfânta Liturghie duminicală de la ora 11 este de acum înainte celebrată ad orientem în Catedrala Preasfintei Inimi din Gallup”.
Episcopul Wall și-a început scrisoarea reflectând asupra recentei scrisori a Papei emerit Benedict al XVI-lea, în care acesta remarcă o anumită laxitate în atitudinea față de Euharistie. „Este bine să ne amintim”, a scris Episcopul Wall, „că Euharistia nu este pur și simplu un frumos ‘semn’ sau ‘simbol’ al comuniunii cu Dumnezeu, ci este cu adevărat împărtășire cu Dumnezeu”. El a spus că scrisoarea Pontifului emerit „ne oferă ocazia de a reflecta la cum să respectăm mai bine Preasfântul Sacrament”, enumerând: a veni mai repede la Liturghie pentru a ne ruga; a rămâne după pentru a aduce mulțumire; a ne îmbrăca cum se cuvine; a ține ajunul euharistic; Spovada regulată, chiar lunară; și primirea cu respect a Euharistiei.
Subliniind în mod particular practica celebrării ad orientem sau ad Deum, Episcopul a spus că explicând-o și susținând-om, „caut să deschid tezaurul patrimoniului Bisericii pentru ca, împreună, să putem cu toții experimenta unul dintre cele mai vechi moduri în care Biserica s-a rugat dintotdeauna… A celebra Liturghia ad orientem este una dintre cele mai vechi și mai consecvente practici din viața Bisericii”. În cultul ad orientem, ideea principală este că arată „chiar și în orientarea fizică, faptul că preotul și poporul sunt uniți în a-i aduce cult lui Dumnezeu”. A prezenta astfel de Liturghii ca unele în care „preotul stă cu spatele la popor”, deși tehnic este adevărat, ratează în mare măsură această idee principală, care este „mult mai măreață și mai frumoasă”.
„A celebra Liturghia ad orientem trebuie să ne amintească faptul că Liturghia nu este în primul rând despre noi, ci despre Dumnezeu și mărirea Lui – despre a-i aduce cult așa cum dorește El și nu așa cum credem noi că este mai bine. Este la urma urmelor lucrarea Lui, nu a noastră, și noi pur și simplu intrăm în ea prin bunăvoința Lui”. Episcopul Wall a spus că dorește să încurajeze practica în întreaga Dieceză ca o opțiune pentru preoți. Decizia sa răspunde la un apel făcut în urmă cu câțiva ani de Cardinalul Robert Sarah, prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. În iulie 2016, prefectul a spus: „Cred că este foarte important să ne întoarcem cât de curând posibil la o orientare comună a preoților și a credincioșilor… spre est sau cel puțin spre absidă – spre Domnul care vine, în acele părți ale Liturghiei în care ne adresăm lui Dumnezeu”.