Preasfințitul Vasile Bizău la Jubileul Schitului de la Stânceni
12.08.2019, Baia Mare (Catholica) - Din încredințarea Preafericitului Lucian Mureșan, Preasfințitul Vasile Bizău a fost prezent, în zilele de 5-6 august, de sărbătoarea „Schimbarea la Față a Domnului” la evenimentele care au marcat împlinirea a 25 de ani de la fondarea schitului carmelitan de la Stânceni, județul Mureș. „Integrat în Biserica Greco-Catolică locală, schitul a reușit să realizeze importante punți de dialog, în special un intens dialog ecumenic cu Biserica Ortodoxă, dar și conexiuni interreligioase, relațiile cu comunitatea evreiască fiind de un exemplar nivel de prietenie, respect și încredere”, citim în comunicatul dedicat evenimentului, semnat de pr. Adrian Lung.
Având în vedere misiunea ecumenică a schitului, cu ocazia Jubileului, au fost prezenți la Stânceni reprezentanți ai comunităților ortodoxe, protestante și evreiești, care au ținut o serie de comunicări cu privire la dialog. Astfel, temele conferințelor de luni, 5 august, au fost: Dialogul biblic (prof. dr. Tarciziu Șerban – București), Dialogul catolic-ortodox și Dialogul ortodox-catolic (prof. dr. Alin Tat – Cluj-Napoca și prof. dr. Lucian Colda – Alba Iulia), Rolul dialogului în iudaism (marele rabin Rafael Shaffer – București), Dialogul cu Dumnezeu: rugăciunea tereziană (p. Damaso Zuazua OCD – Spania). Deschiderea sesiunii de comunicări a fost făcută de către PS Vasile Bizău și IPS Serafim Joantă.
În ziua sărbătorii „Schimbarea la Față a Domnului” (6 august) a avut loc Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preasfințitul Bizău, care, în cuvântul de învățătură, a vorbit despre importanța faptului de a fi confirmați, de a ne simți consolați și încurajați în fiecare moment al vieții noastre: „În viață, avem mereu nevoie să fim confirmați și confirmarea este o mângâiere pentru suflet. Avem nevoie întotdeauna ca cineva să ne încurajeze, să vină cu un cuvânt bun, ca să putem să prindem curaj pentru a merge mai departe”. „Anul acesta am primit cu toții o confirmare și o mângâiere care a adus o mare bucurie pentru Biserica noastră. Confirmările și consolările sunt și personale, pentru fiecare dintre noi, atunci când ne rugăm și indiferent de încercările din viața noastră, consolările lui Dumnezeu nu întârzie pentru cel care rămâne statornic, care este ancorat în credință și este cu ochii mereu ațintiți asupra lui Isus care călătorește în viața sa. Consolările sunt și pentru comunități și pentru familii și chiar pentru comunitatea mai largă a Bisericii și de aceea anul acesta am fost consolați cu evenimentul care s-a petrecut la Blaj, în 2 iunie, când Papa Francisc a beatificat pe cei șapte Episcopi martiri”… „De consolări avem nevoie cu toții deoarece, consolarea aduce în suflet pasul lui Dumnezeu înspre noi. Și căutăm să fim consolați și să fim confirmați, ca nu cumva să greșim drumul și ne întrebăm adeseori dacă ceea ce facem, ceea ce trăim este cu adevărat drumul care este în linie dreaptă înspre Cer. Sărbătoarea de azi vine să ne întâmpine și să ne confirme, cu parcursul pe care Isus îl face împreună cu ucenicii lui și ea se situează între Întrupare și Înviere…”, a afirmat Preasfințitul Vasile.
Ziua a continuat cu doua sesiune a colocviului, dedicată Dialogului iudeo-musulman în imperiul Otoman (Felicia Waldmann), Dialogului iudeo-creștin (pr. Louis-Marie Coudray OSB -Franța). Au mai fost tratate teme precum: Compararea câtorva traduceri din ebraică ale unor pasaje din Tora și din Siddur (dr. Vasile Dub – Târgu Mureș), marele rabin Alexandre Safran, om al dialogului (prof dr. Carol Iancu – Montpellier), Creștini în fața lui Israel, slujitor al lui Dumnezeu (prof. dr. Francisca Băltăceanu). Concluzia colocviului a fost realizată de către prof. dr. Mihai Ștefănescu din Târgu Mureș. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)