Andrea Tornielli: Cardinali de frontieră pentru dialog și misiune
02.09.2019, Vatican (Catholica) - „Noul consistoriu anunțat de Papa Francisc urmează linia includerii în Colegiul Cardinalilor a Episcopilor din Bisericile misionare”, scrie directorul editorial Andrea Tornielli într-un articol de fond dedicat Consistoriului pentru crearea de noi Cardinali, care va avea loc în data de 5 octombrie. „Nu va avea loc în noiembrie, în solemnitatea Cristos Regele Universului. Consistoriul pentru crearea de noi Cardinali a fost anticipat pentru data de 5 octombrie, în ajunul inaugurării Sinodului Episcopilor pentru Amazonia. Acesta este anunțul surpriză făcut de Papa Francisc la rugăciunea Angelus de duminică, 1 septembrie, prezentând lista celor 13 noi Cardinali, care urmează să fie creați, opt dintre ei aparținând ordinelor religioase misionare” – astfel își începe Andrea Tornielli editorialul privind crearea viitorilor Cardinali.
Scrie Andrea Tornielli în continuarea editorialului: „Văzând lista noilor Cardinali (zece cu vârste sub 80 de ani, așadar electori în cazul unui Conclav, iar alți trei cu vârste de peste 80 de ani, deci fără drept de vot), apare evidentă fidelitatea față de calea urmată de Papa Francisc încă de la începutul pontificatului său: cea a preferării oamenilor Bisericii din Dieceze de frontieră, dincolo de schemele și de tradițiile consolidate”.
„Primesc bereta de Cardinali, de culoarea roșie, care simbolizează disponibilitatea de a-și vărsa sângele și de a-și da propria viață pentru fidelitatea față de Evanghelie în unitate cu Episcopul Romei, trei prelați din curia romană: președintele Consiliului Pontifical pentru Dialogul interreligios, Mons. Miguel Angel Ayuso Guixot, combonian spaniol, numit la conducerea departamentului în luna mai, activ în prima linie în dialogul cu islamul și cu alte religii; José Tolentino Medonça, portughez, de mai bine de un an arhivar și bibliotecar al Sfintei Romane Biserici; pr. Michael Czerny, iezuit născut în Cehoslovacia, dar care s-a format în Canada și în Statele Unite, subsecretar al Secției Migranți a Departamentului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale.”
„Printre numirile curiale, aceasta este cu siguranță cea mai inovatoare. Dincolo de eforturile în favoarea migranților și a refugiaților, Czerny va avea un rol cheie de secretar special în cadrul următorului Sinod pentru regiunea Amazonia. Dintre cei zece noi Cardinali electori, doi sunt Episcopi diecezani în Europa, unul este Arhiepiscop de Luxemburg – Jean-Claude Höllerich, iezuit, care a trăit mulți ani în Japonia, și italianul Matteo Zuppi. Doi sunt latino-americani: cubanezul Juan de la Caridad Garcia Rodriguez și guatemalezul Alvaro Leonel Ramazzini Imeri. Doi sunt Episcopi în Africa: Fridolin Ambongo Besungu, Arhiepiscop de Kinshasa, în Republica Democratică Congo, salezianul de origini spaniole Cristóbal López Romero, Arhiepiscop de Rabat, în Maroc. În fine, unul are origini asiatice: Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, Arhiepiscop de Jakarta, în Indonezia.”
„Și cei cu vârste de peste 80 de ani pe care Papa Francisc a dorit să îi includă în Colegiul Cardinalilor confirmă perspectiva pontificatului: în afară de Episcopul englez Michael Louis Fitzgerald, din congregația Părinților Albi, angajat timp de mulți ani în dialogul interreligios și, în ultimii ani ai slujirii sale, activ la Nunțiatura apostolică din Egipt, primesc bereta roșie Sigitas Tamkevičius, iezuit Arhiepiscop emerit de Kaunas în Lituania, și Eugenio Dal Corso, din Congregația Slujitorii Săraci ai Providenței Divine, născut lângă Verona, în Italia, Episcop emerit de Benguela, în Angola. Consistoriul din 5 octombrie este al șaselea consistoriu pentru crearea de noi Cardinali și este celebrat de Papa Francisc. Precedentele consistorii au avut loc la 22 februarie 2014, la 14 februarie 2015, la 19 noiembrie 2016, la 28 iunie 2017 și la 28 iunie 2018.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News Romania)