Papa Francisc condamnă eutanasia drept utilitarism
02.09.2019, Vatican (Catholica) - Eutanasia este o modalitate de a trata persoana umană ca obiect; în timp ce poate părea că îi oferă libertate, este într-adevăr o respingere a speranței, a spus Papa Francisc în discursul adresat astăzi unei asociații de oncologie. „Practica eutanasiei, care a fost deja legalizată în mai multe țări, doar aparent are ca scop încurajarea libertății personale”, a spus el pe 2 septembrie. „În realitate se bazează pe o vedere utilitaristă a persoanei, care devine inutilă sau poate fi echivalată cu un cost, dacă, din punct de vedere medical, nu are nici o speranță de ameliorare sau nu se mai poate evita durerea.”
„Când cineva alege moartea, problemele i se rezolvă într-un sens; dar câtă amărăciune în spatele acestui raționament și ce respingere a speranței implică alegerea renunțării la tot și ruperea tuturor legăturilor!” a declarat Pontiful. A afirmat apoi că tehnologia medicală nu este folosită în scopul său corect, în slujba persoanei umane, atunci când „o reduce la un obiect” sau stabilește cine nu merită tratament, pentru că ar fi „o povară” sau „deșeu”. Abordarea opusă este angajamentul de a însoți un pacient și pe cei dragi în toate etapele, încercând să atenuezi suferința prin îngrijirea paliativă sau prin mediul familial al spitalului, a susținut el. Acest lucru „contribuie la crearea unei culturi și practici mai atente la valoarea fiecărei persoane”.
Țările cu eutanasia legalizată sunt Olanda, Belgia, Columbia, Luxemburg și Canada. Sinuciderea asistată este legală în Olanda, Elveția și Germania și în statele americane Washington, Oregon, Colorado, Hawaii, Vermont, Montana, Washington DC, New Jersey, California și Maine (începând din 1 ianuarie 2020). Papa Francisc a vorbit astăzi despre eutanasie unui grup de aproximativ 150 de membri ai Asociației Italiene de Oncologie Medicală, într-o audiență din Vatican. A încurajat personalul medical să nu se descurajeze niciodată „în fața neînțelegerilor cu care vă puteți confrunta sau în fața propunerilor insistente de căi mai radicale și mai pripite”, adăugând că munca lor include creșterea gradului de conștientizare într-o societate „care nu este foarte conștientă și uneori este distrasă”.
Sfântul Părinte a descris un fel de „cutia Pandorei”, în care totul este explicat, cu excepția speranței. „Trebuie să mergem să o căutăm”, a spus el. „Cum să explicăm speranța, într-adevăr, cum să o oferim în cazurile cele mai la limită?” La audiență, Papa a lăudat accentul pus de asociație pe a oferi cele mai bune îngrijiri fiecărui pacient, în conformitate cu biologia sa unică, numind-o „o oncologie a milostivirii”, deoarece personalizarea îngrijirii pune atenția pe individ, nu numai pe boală. A încurajat lucrătorii medicali să îl ia ca exemplu pe Isus, subliniind și importanța lui Cristos pentru cei bolnavi. Isus, a spus el, „îi ajută să găsească puterea să nu întrerupă legăturile iubirii, să își ofere suferința pentru frați, să păstreze prietenia cu Dumnezeu”. „Inspirați pe toți să fie aproape de cei care suferă, de cei mici mai întâi, și să îi pună pe cei slabi pe primul loc, astfel încât să poată crește o societate mai umană și relații marcate de gratuitate, mai degrabă decât de oportunitate”, a mai cerut Papa.