Papa în Madagascar: Vizita la „Orașul Prieteniei”
08.09.2019, Antananarivo (Catholica) - Papa Francisc a vizitat duminică „Orașul Prieteniei”, un oraș de la periferia capitalei Madagascarului, Antananarivo. Acesta fost construit sub conducerea preotului argentinian Pedro Opeka CM, care i-a fost student viitorului Papă. „Este pentru mine o bucurie să reîntâlnesc un fost student al meu. Părintele Pedro a fost studentul meu în Facultatea de Teologie în anii 1967-1968. După aceea el nu și-a mai continuat studiile, a întâlnit iubirea față de muncă, ca să muncească. Multe mulțumiri, părinte”, a spus Pontiful la începutul discursului său.
Akamasoa în malgașă înseamnă „prieteni buni”, și este numele asociației sub care funcționează „Orașul Prieteniei”, asociație fondată în 1990. „Akamasoa este exprimarea prezenței lui Dumnezeu în mijlocul poporului Său sărac; nu o prezență sporadică, circumstanțială; este prezența unui Dumnezeu care a hotărât să trăiască și să rămână mereu în mijlocul poporului Său”, a spus Sfântul Părinte. „Văzând fețele voastre radiante, îi mulțumesc Domnului care a ascultat strigătul săracilor și care a manifestat iubirea Sa cu semne concrete precum crearea acestui popor. Strigătele voastre care se înalță din neputința de a trăi fără acoperiș, de a vedea crescând pe copii voștri în subnutriție, de a nu avea loc de muncă, sub privirea indiferentă – ca să nu spunem disprețuitoare – a multora, s-au transformat în cântări de speranță pentru voi și pentru toți cei care vă contemplă. Fiecare cătun din aceste cartiere, fiecare școală sau dispensar sunt o cântare de speranță.”
Papa se află actualmente într-o vizită ce include trei țări africane: Mozambic, Madagascar și Mauritius. Adresându-se special tinerilor prezenți la întâlnirea de astăzi, a spus: „nu lăsați niciodată jos brațele în fața efectelor nefaste ale sărăciei, nici să nu cedați în fața ispitelor căii ușoare sau a închiderii în voi înșivă. […] Munca realizată de înaintașii voștri vă revine vouă să o continuați. Forța pentru a realiza aceasta o veți găsi în credința voastră și în mărturia vie pe care înaintașii voștri au plăsmuit-o în viețile voastre. Lăsați să înflorească în voi darurile pe care Domnul vi le-a dat. Cereți-i să vă ajute să le puneți în slujba fraților și surorilor voastre cu generozitate. Astfel, Akamasoa nu va fi numai un exemplu pentru generațiile viitoare, ci mai mult, punctul de plecare într-o lucrare inspirată de Dumnezeu, care va ajunge la dezvoltarea sa deplină în măsura în care va continua să mărturisească iubirea sa generațiilor prezente și viitoare.”
Discursul s-a încheiat cu o invitație la rugăciune pentru Madagascarul și pentru toată lumea, ca să se poată găsi „modele de dezvoltare care să privilegieze lupta împotriva sărăciei și incluziunii sociale”. „Mulțumesc, prieteni de la Akamasoa, dragă părinte Pedro și colaboratori ai săi: mulțumesc încă o dată pentru mărturia voastră profetică și pentru mărturia voastră plină de speranță. Dumnezeu să vă binecuvânteze. Vă cer, cu rugăminte, să nu uitați să vă rugați pentru mine.”