Padre Pio din Pietrelcina. Răstignitul fără cruce

12.09.2019, Roman (Catholica) - În această toamnă, la editura Serafica a văzut lumina tiparului o carte-eveniment: „Padre Pio din Pietrelcina. Răstignitul fără cruce”. Editată de pr. Daniel Romila și tehnoredactată de pr. Adrian Măgdici, cartea reprezintă o adaptare a pr. Alois Donea după prima biografie oficială a lui Padre Pio, apărută în 1974, înainte de introducerea cauzei de beatificare. Cartea apare în format 14×20 cm, are 282 de pagini și poate fi procurată de la Librăria „Sf. Anton de Padova” din Roman (sau online www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 24 lei.
Spunem că este o carte eveniment din mai multe puncte de vedere. În primul rând, majoritatea credincioșilor din ziua de azi au auzit de Padre Pio. Un om, un preot, un călugăr capucin care a purtat stigmatele lui Cristos o jumătate de secol, și, de aici, poate și denumirea „răstignit fără cruce”. În al doilea rând, avem în față un sfânt contemporan. Fără a minimaliza rolul sfinților din alte epoci, astăzi trăim într-o societate care are nevoie tot mai multă de miracole pentru a crede în Dumnezeu. Iar Padre Pio a fost, fără îndoială, semnul trimis de Dumnezeu contemporaneității că El există. Pe de altă parte, din punct de vedere literar cartea invită, pe lângă descoperirea în profunzime a celui ce a fost Padre Pio, și la o lectură alertă, romantică fără a cădea în romanțios, simplă fără a cădea în simplism, cotidiană fără a cădea în manierism. Mai mult decât atât, paginile de față reușesc să evite publicitatea nejustificată, prezentând o versiune onestă a vieții lui Padre Pio.
Această primă biografie oficială are meritul de a pune accent pe omul și preotul Padre Pio, pe rolul jucat în revigorarea vieții creștine și mai puțin pe senzațional, așa cum a făcut-o o bună parte din mass-media epocii. Autorul evită dezbaterile spinoase și neproductive referitoare la atitudinea Bisericii față de „răstignitul fără cruce” – așa cum a fost numit de multe ori Padre Pio -, concentrându-se aproape în totalitate pe date istorice, medicale și mărturii care demonstrează, fără nici un dubiu, harul și sfințenia lui Padre Pio. Dureroase, fără a cădea însă în dramatism inutil, paginile de față reprezintă, de fapt, un fragment autentic de viață de sfințenie, autenticitate întărită și de mărturiile lui Padre Pio, păstrate în jurnalele sale și în scrisori, citate în această carte. Nu în ultimul rând, este un volum care se citește cu sufletul la gură, iar la final, cititorii pot trage o singură concluzie: când în istorie se ivește un răstignit, înseamnă că păcatul oamenilor este așa de mare, încât a fost necesar ca Padre Pio să urce Calvarul și să sufere pentru ca semenii săi să fie mântuiți. (prezentare semnată de Emilian Pal)