Planurile cu „Sinodul” german continuă, în ciuda obiecțiilor Vaticanului
16.09.2019, Munchen (Catholica) - Președintele Conferinței Episcopilor Germani le-a spus săptămâna trecută oficialilor Vaticanului că abordarea unor subiecte teologice controversate în cadrul „procesului sinodal obligatoriu” va fi un serviciu adus Bisericii Universale. „Sperăm că rezultatele formării unei opinii [despre aceste probleme] în țara noastră vor fi de asemenea utile pentru orientarea Bisericii Universale și pentru alte Conferințe Episcopale. În orice caz, nu pot vedea de ce întrebările despre care Magisteriul a fixat hotărâri ar trebui să fie retrase din orice dezbatere, după cum sugerează textul Dvs”, a scris Cardinalul Reinhard Marx într-o scrisoare din 12 septembrie către Cardinalul Marc Ouellet, care este capul Congregației pentru Episcopi din Vatican.
„Nenumărați credincioși din Germania consideră că [aceste probleme] au nevoie de discuții”, a adăugat Cardinalul Marx. Scrisoarea lui a informat Vaticanul că procesul sinodal german va continua așa cum a fost planificat, în ciuda instrucțiunilor recente ale Curiei și Papei, și va trata chestiuni ce țin de învățătura și disciplina universală. Scrisoarea a venit după o săptămână de speculații privind planurile Episcopilor germani de a avea o Adunare sinodală cu „puterea deliberativă” în care să se abordeze probleme inclusiv separarea puterii în Biserică, viața preoțească, accesul femeilor la slujire și funcții în Biserică și morala sexuală. Scrisoarea răspunde celei mai recente intervenții a Vaticanului în contextul în care germanii se pregătesc de un proces sinodal, scrisoare în care Cardinalul Ouellet i-a trimis Cardinalului Marx o evaluare juridică pe patru pagini a planurilor, concluzionând că Adunarea sinodală este contrară instrucțiunilor Papei Francisc și ” nu este validă ecleziologic”.
În răspunsul dat Cardinalului Ouellet, Cardinalul Marx își exprimă nemulțumirea că Vaticanul a făcut evaluarea juridică fără să îl consulte înainte. „Poate o conversație înainte de trimiterea acestor documente ar fi ajutat”, scrie el. Cardinalul german mai adaugă că Biserica sa va desfășura „o consultare proprie nouă, neacoperită de codul canonic”. Tot spre apărare invocă faptul că critica Vaticanului este pe forme vechi ale statului Sinodului, care s-ar fi actualizat în iulie și august. Dar CNA, care a obținut documentele în cauză, susține că nu există modificări care să invalideze verdictul Vaticanului. În plus, tot conform CNA, Vaticanul ar fi avut variantele din august pe masă înainte de a scrie Bisericii germane. Oficiali ai Conferinței Episcopale Germane au spus că prelații doresc să dea un exemplu care să poată fi „exportat” în alte părți ale lumii.