Papa Francisc a primit delegația Conferinței Episcopale Americane

20.09.2019, Vatican (Catholica) - Papa Francisc l-a primit pe Cardinalul Daniel N. DiNardo, Arhiepiscop de Galveston-Houston și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite (USCCB), alături de vicepreședintele său, Arhiepiscopul Jose Horacio Gomez de Los Angeles, secretarul general, Mons. John Brian Bransfield, și secretarul general adjunct, Mons. Jeffrey D. Burrill. Sfântul Părinte i-a primit în această dimineață, 20 septembrie 2019, în Palatul Apostolic al Vaticanului. Miercuri, după audiența generală, cei patru și alte persoane din delegația USCCB i-au prezentat Papei lucrările și concluziile celei de-a V-a ediții a evenimentului intitulat „Encuentro”.
Prelații i-au oferit Sfântului Părinte un document emanat de evenimentul dedicat pastorației hispanicilor din SUA. În acest document se subliniază necesitatea ca hispanicii să poată să își slujească mai bine Biserica și țara; ca acești credincioși, în majoritatea lor tineri, să poată să își asume rolul de lideri și, formați fiind în mod corespunzător, să poată să ajute a doua și a treia generație de latini din Statele Unite. Agenția Zenit a stat de vorbă cu prelații. Arhiepiscopul Gomez, vorbind despre catolicii hispanici din SUA, a spus că sunt răspândiți în toată țara și în toate Diecezele. Pastorația ce li se oferă este mai dezvoltată în anumite zone și mai puțin în altele, cele patru întâlniri anterioare având fiecare un impact în acest sens.
Episcopul Perez a spus că „Encuentro” a fost convocată în 2013, printr-un „proces de ascultare și chestionare despre modul în care prezența hispanică poate fi mai bine slujită, dar și cum poate prezența hispanică să slujească mai bine Biserica și țara. 165 de Dieceze (adică 93% din totalul lor) au participat la a V-a ediție, cu 3.000 de parohii, fiind implicate în consultări circa 350.000 de persoane, la întâlnirea națională participând 3.400 de delegați și 125 de Episcopi. A fost un moment de mare deschidere a Bisericii din SUA spre hispanici, dar și de mare deschidere a hispanicilor față de Biserică, față de Ierarhia ei.”
Arhiepiscopul Gomez a fost întrebat și despre fenomenul imigrației. „Episcopii din Statele Unite ale Americii sunt total conștienți de nevoia unei reforme a migrației. De ani în șir politica a îngreunat această reformă. Dar continuăm să ne rugăm și să insistăm ca SUA să fie un exemplu pentru lumea întreagă, deoarece imigrația este o realitate și trebuie să căutăm căile pentru ca oamenii să se poată deplasa dintr-un loc în altul în mod legal. Este important ca fiecare țară să răspundă obligațiilor proprii de a-și proteja granițele și, în același timp, să aibă un sistem privind migrația, care să faciliteze deplasarea oamenilor.”