Sinodul pentru Amazonia în cifre

12.10.2019, Vatican (Catholica) - Sinodul Episcopilor dedicat Amazoniei a început săptămâna aceasta în Vatican. Peste 200 de persoane sunt strânse în Vatican pentru a discuta despre viața și slujirea Bisericii în regiunea pan-amazoniană, o zonă ce înconjoară râul Amazon, ce se întinde în nouă țări. Iată câteva date despre acest Sinod.
Papa Francisc a anunțat o reuniune a Sinodului Episcopilor pentru a discuta aspecte de importanță pentru regiunea pan-amazoniană în 2017. Cei doi ani scurși de atunci au fost folosiți pentru planificarea adunării. Potrivit responsabilului de Sinodul Episcopilor, Cardinalul Lorenzo Baldisseri, în Amazonia au avut loc aproximativ 260 de evenimente de pregătire a Sinodului. Majoritatea acelor evenimente au fost sesiuni de ascultare și de consultare, la care au participat aproximativ 87.000 de persoane.
Documentul de lucru al Sinodului, sau „Instrumentum laboris”, călăuzește procesul. Documentul are 147 de paragrafe. Potrivit Cardinalului Baldisseri, este produsul ascultării opiniilor, întrebărilor și preocupărilor populației din Amazon. Prelatul a subliniat că este un punct de plecare pentru discuții. Documentul este controversat, iar unii lideri ai Bisericii au criticat demersul teologic al acestuia. Papa Francisc, la întâlnirea de deschidere a Sinodului, a numit documentul „un text martir, destinat să fie tocat”. Cât din „Instrumentum laboris” va fi încorporat în documentul final depinde de lucrările adunării, care va produce un document final ce va cuprinde recomandări de înmânat Papei Francisc.
Adunarea propriu-zisă a sinodului are loc în Cetatea Vaticanului timp de 22 de zile. Sinodul a început cu o Liturghie de deschidere, prezidată de Papa Francisc în Bazilica San Pietro, pe 6 octombrie, și continuă până pe 27 octombrie, când va avea loc o Liturghie de încheiere. În cele 22 de zile, Episcopii, experții, observatorii și diverșii consilieri se întâlnesc în Aula Sinodală în Vatican pentru a asculta intervenții și pentru a lucra în grupurile mici, unde se discută aspecte din Instrumentum laboris. Documentul final al Sinodului, în esență un set de recomandări către Papa Francisc, va fi aprobat de Părinții Sinodului spre sfârșitul Sinodului. Va fi nevoie de o majoritate de 2/3 pentru a fi aprobat.
La Sinodul Amazon participă 185 de Părinți sinodali – astfel li se spune Episcopilor sau, în unele cazuri, preoților și persoanelor consacrate, care sunt membrii votanți într-o Adunare sinodală. Peste 145 dintre membrii Sinodului din 2019 provin din sau servesc locuri din America de Sud și Centrală. Și femei participă la Sinod, în calitate de auditori sau experți. Cardinalul Baldisseri a spus săptămâna trecută că cele 34 de femei reprezintă un număr record de participare feminină la un Sinod. Din cele 34 de femei, 20 sunt persoane consacrate.
Cardinalul Baldisseri șa propus să se facă „un gest simbolic” al angajamentului ecologic, prin cumpărarea de obligațiuni care ar reîmpăduri 50 de hectare de teren în bazinul amazonian. Această achiziție ar fi, a spus el, pentru a compensa emisiile de CO2 cauzate de Sinod, dintre care se calculează că 438,373 kg sunt cauzate de deplasarea pe calea aerului a participanților la Adunare și 134,435 kg de alte activități ce provoacă emisii, cum ar fi utilizarea energiei, a apei și a transportului în Roma. Costul celor 50 de hectare este „foarte mic”, a spus Baldisseri – doar 10.000 de euro. Aceasta și alte inițiative, inclusiv utilizarea recipientelor de apă din sticlă sau metal, împreună cu căni biodegradabile în loc de plastic, sunt destinate să conducă la un Sinod cu „impact zero” asupra mediului, a spus prelatul.
Bazinul râului Amazon, în cea mai mare parte acoperit de pădurea Amazon, cuprinde 6,2 milioane de kilometri pătrați, în special în Brazilia, dar și în Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru, Venezuela, Guyana, Guyana Franceză și Surinam. Conform statisticilor furnizate de Vatican, din cauza migrațiilor mari dinspre satele forestiere, acum se estimează că 70 până la 80% din populația pan-amazoniană, în jur de 34 de milioane de oameni, locuiesc în orașe. Din această cauză, multe orașe din Amazon se confruntă cu aglomerația urbană și cu lipsa de infrastructuri și resurse, ceea ce face din sărăcia urbană una dintre problemele majore cu care se confruntă regiunea și unul dintre numeroasele subiecte care trebuie abordate în următoarele trei săptămâni.
În bazinul Amazonului sunt 79 de Dieceze catolice, 26 de vicariate apostolice și 3 prelaturi. Vicariatele și prelaturile apostolice sunt susținute financiar de către Societatea Pontificală pentru Misiuni, care este sub jurisdicția Congregației Vaticanului pentru Evanghelizarea Popoarelor.