Papa Francisc: Dumnezeu are o dorință universală de mântuire
16.10.2019, (Catholica) - Dumnezeu dorește mântuirea tuturor persoanelor, a spus Papa Francisc la audiența sa generală de miercuri, 16 octombrie 2019, reflectând asupra cărții Faptelor Apostolilor. „Dumnezeu dorește ca fiii săi să depășească orice particularism pentru a se deschide la universalitatea mântuirii”, a spus Pontiful în cadrul audienței desfășurate în Piața San Pietro. „Acesta este scopul: depășirea particularismelor și deschiderea la universalitatea mântuirii, pentru că Dumnezeu dorește să îi mântuiască pe toți. Cei care au renăscut din apă și din Duh – cei botezați – sunt chemați să iasă din ei înșiși și să se deschidă celorlalți, să trăiască proximitatea, stilul trăirii împreună, care transformă orice relație interpersonală într-o experiență de fraternitate”.
Sfântul Părinte a arătat că Sf. Petru este „martorul acestui proces de ‘fraternizare’ pe care Duhul vrea să îl inițieze în istorie”, amintind de viziunea pe care o are Petru în care i se spune să mănânce animale care erau considerate impure în legea iudaică. „Cu acest fapt, Domnul dorește ca Petru să nu mai evalueze evenimentele și persoanele după categoriile de pur și de impur, ci să învețe să meargă dincolo, pentru a privi la persoană și la intențiile inimii sale. De fapt ceea ce îl face pe om impur nu vine din afară ci numai dinăuntru, din inimă. Isus a spus aceasta clar”.
După această viziune, Sf. Petru l-a predicat „pe Cristos răstignit și înviat și iertarea păcatelor pentru oricine crede în El” în casa centurionului roman Corneliu. „Și în timp ce Petru vorbește, asupra lui Corneliu și asupra celor din familia sa se revarsă Duhul Sfânt. Și Petru îi botează în numele lui Isus Cristos”. „Acest fapt extraordinar – este prima dată când se întâmplă un lucru de acest gen – este aflat la Ierusalim, unde frații scandalizați de comportamentul lui Petru îl ceartă cu asprime. Petru a făcut un lucru care mergea dincolo de cutumă, dincolo de lege, și pentru aceasta îl ceartă”, a explicat Papa Francisc.
„Dar după întâlnirea cu Corneliu, Petru este mai liber de el însuși și mai mult în comuniune cu Dumnezeu și cu ceilalți, pentru că a văzut voința lui Dumnezeu în acțiunea Duhului Sfânt”. De aceea, Petru „poate să înțeleagă că alegerea lui Israel nu este răsplata pentru merite, ci semnul chemării gratuite de a mijloci binecuvântarea divină în rândul popoarelor păgâne”. Sfântul Părinte consideră că Petru ne învață faptul că „un evanghelizator nu poate să fie un impediment la opera creatoare a lui Dumnezeu, care ‘vrea ca toți oamenii să se mântuiască’, ci unul care favorizează întâlnirea inimilor cu Domnul”.