S-a fixat comitetul de redactare a documentului Sinodului pentru Amazonia
16.10.2019, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a făcut marți patru nominalizări personale pentru grupul responsabil de redactarea documentului final al Sinodului pentru Amazonia. Pe lângă membrii votați în comitet de către Sinod, Papa Francisc i-a numit pe Cardinalul Christoph Schönborn de Viena, Austria; Episcopul argentinian Marcelo Sánchez Sorondo, cancelar al Academiei Pontificale de Științe; Arhiepiscopul misionar Edmundo Ponciano Valenzuela de Asunción, Paraguay; și pr. Rossano Sala, salezian. Episcopul maltez Mario Grech, care este pro-secretar general al Sinodului Episcopilor, face parte și el din comisia de redactare.
Numirile au fost anunțate de responsabilul cu comunicațiile în Vatican, Paolo Ruffini, în cadrul unei conferințe de presă despre Sinodul Episcopilor dedicat Amazoniei, întâlnire organizată în perioada 6-27 octombrie cu privire la viața și slujirea Bisericii din acea regiune. Comitetul de redactare se va întruni în următoarele două săptămâni pentru a reuni într-un document recomandările grupurilor mici – numite circoli minori – din discuțiile lor din timpul Sinodului amazonian. Documentul final al Sinodului va fi apoi votat de către participanți, numiți Părinți sinodali, în penultima zi a adunării. În conformitate cu normele sinodale, acesta trebuie să obțină o majoritate de două treimi. Documentul cu recomandărilor sinodale va fi apoi transmis Papei Francisc, pentru ca acesta să îl folosească – sau nu, așa cum dorește – în redactarea unui îndemn post-sinodal.
Membrii comisiei de redactare aleși de adunarea Sinodului sunt Episcopul Mario Antonio da Silva de Roraima, Brazilia; Arhiepiscopul Hector Miguel Cabrejos Vidarte de Trujillo, Peru; Episcopul Nelson Jair Cardona Ramirez de San Joes del Guaviare, Columbia; și Arhiepiscopul Sergio Alfredo Gualberti Calandrina de Santa Cruz de la Sierra, Bolivia. Cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului; Cardinalul Michael Czerny, care conduce secția pentru migranți și refugiați din Vatican; și Episcopul David Martinez de Aguirre Guineea de Puerto Maldonado, Peru sunt, de asemenea, membri ai comitetului. Președintele comisiei de redactare este Cardinalul Claudio Hummes, Arhiepiscop emerit de Sao Paulo, Brazilia și președinte REPAM.
Vorbind la conferința de presă din 15 octombrie, Episcopul Eugenio Coter, vicar apostolic de Pando, Bolivia, a declarat că, în urma apelurilor pentru o mai mare însoțire a catolicilor în Amazonia, a existat în timpul Sinodului sugestia creării nu numai a unei structuri bisericești, ci a „unui organism episcopal permanent”. Legat de ideea creării unui „rit amazonian”, prelatul a lămurit că Sinodul cere o Liturghie inculturată, nu un nou rit liturgic. Legat de a da Liturghiei o „față amazoniană”, a propus crearea de comisii ale Bisericii care să exploreze direct subiectul. Propunerile pentru inculturare includ traducerea Liturghiei în limba locală a diferitelor grupuri etnice, care sunt aproximativ 300.
Episcopul Rafael Alfonso Escudero López-Brea al prelaturii Moyobamba, Peru, a sugerat, de asemenea, introducerea unor „simboluri” sau „ritualuri” care sunt ornamentale și nu afectează ceea ce este esențial în celebrarea Euharistiei. Prelatul a spus că propunerea sa către Sinod a fost una de „evanghelizare profundă a unei proclamări explicite a lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, prin predicare, învățătură și caritate, astfel încât popoarele și culturile să fie pătrunse de mântuire, care provine de la Isus Cristos.” A spus și că o cultură evanghelizată va produce în mod firesc vocații la preoție și diaconat. A mulțumit lui Dumnezeu pentru numeroșii laici activi, implicați în slujirea Bisericii din Amazonia. „Ei sunt un motiv de speranță și de mulțumire către Dumnezeu.”