În creștere contribuția cateheților laici în opera de evanghelizare
21.10.2019, Roma (Catholica) - Prima vestire a lui Isus Cristos adresată triburilor kolhi, în districtul semideșertic Tharparkar, în provincia pakistaneză Sindh, la graniță cu India, a dus-o un catehet, un laic catolic, tată de familie, trimis de Dieceza de Hyderabad. Lui și altor cateheți le este încredințată îngrijirea pastorală a câtorva familii seminomade care au îmbrățișat credința și trăiesc în deșert, luptă pentru supraviețuire, fără a beneficia de niciun serviciu social, în zone în care un preot poate să meargă numai ocazional. Aceasta este o experiență care se găsește în diferite latitudini: atât în teritoriul vast din Amazonia cât și în regiunile extinse din Africa sub sahariană, ca și în sud-estul asiatic, în stepele centrasiatice sau în insulele pierdute din Pacific.
Viitorul misiunii Bisericii este tot mai mult încredințat laicilor. Ei, misionarii laici și cateheții, duc kerygma, Cuvântul lui Dumnezeu, apropierea Bisericii, oferă mângâiere și speranță, dar și ajutoare concrete de caritate populațiilor care locuiesc în zone izolate și îndepărtate, unde stabilimentele umane sunt destul de rare. Ei ajung adesea „până la marginile pământului” pentru a duce un gest de iubire familiilor, a dărui un cuvânt de speranță în numele lui Isus Cristos, a-i învăța pe copii o rugăciune sau un cântec de laudă adus lui Dumnezeu. Această tendință este printre elementele cele mai interesante conținute în reportajul statistic publicat, cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor care se celebrează duminică, 20 octombrie 2019, de Agenția Fides, a Operelor Misionare Pontificale.
Misionarii laici în lume, notează textul, care face referință la Anuarul statistic al Bisericii Catolice (cu date actualizate la 31 decembrie 2017), sunt 355.000 și, timp de un an, au crescut cu peste 1.000. Cresc, afirmă studiul, și în bătrâna Europă, bolnavă de indiferentism și străbătută de fenomenul secularizării, considerat de neoprit de mulți sociologi. Printre rândurile acestor date – 836 de noi misionari în bătrânul continent – se cuibărește o experiență care asumă în Italia o relevanță crescândă și oferă o perspectivă realmente creativă pastorației obișnuite a Bisericii italiene: aceea a așa-numitelor „familii misionare la kilometri zero”. Este vorba despre familii care, din necesitate sau din alegeri pastorale precise, locuiesc într-o parohie cu propriii copii pentru o experiență de primire, de vestire a Evangheliei, de coresponsabilitate pastorală, cu scopul de „a da chip unei Biserici fraterne și misionare, de a vesti bucuria Evangheliei în modul cel mai simplu și adevărat: de la persoană la persoană”, așa cum afirmă un grup de familii deja bine dezvoltat din Dieceza de Milano (despre care relatează Gerolamo Fazzini în „Familii misionare la Km zero: noi moduri de a locui în Biserică”, editat de IPL cu ocazia Lunii Misionare Extraordinare).
Laicii angajați în slujirea pastorală și în proclamarea Evangheliei în alte continente sunt mai ales cateheți care, în unele națiuni, sunt angajați, remunerați de Dieceze. Astăzi în lume sunt peste 3,1 milioane și au crescut și ei cu 34.000 în cursul unui an solar. Se evidențiază mai ales Africa, având peste 11.000 bărbați și femei care au ales acest drum și reprezintă un ajutor prețios și rodnic al preoților. În America, noii cateheți sunt peste 22.000 și nu este greu de demonstrat că teritoriul amazonian cuprinde o bună parte din energiile lor. Dar și Asia, unde catolicii ajung în ansamblu la 3,2%, oferă cu mândrie cei 2.600 de laici ai săi care predau credința în zonele rurale din centrul Filipinelor, ca și în pădurile din Myanmar, în întinderile deșertice din Mongolia sau pe vârfurile munților tibetani. Cateheții sunt angajați să slujească poporul lui Dumnezeu, mai ales pe noii credincioși, adică aceia care, după un drum de catecumenat, au cerut să primească Botezul și fac parte în mod oficial din comunitatea eclezială.
Cardinalul Fernando Filoni, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, a remarcat importanța fundamentală a cateheților în viața tinerelor Biserici din teritoriile de misiune, definindu-i „figuri-cheie ale efortului de evanghelizare, în special în ambiente și comunități rurale. Sunt responsabili de foarte multe comunități misionare încredințate lor de parohi și de Episcopi – a amintit el -, conduc liturgia Cuvântului duminicală foarte des cu distribuirea Euharistiei, sunt responsabili de rugăciune și de caritate, trăiesc cu familia lor în mijlocul creștinilor și al necreștinilor, membri ai aceluiași sat, pregătesc copiii și adulții pentru Sacramente”.
Așa cum informează reportajul Agenției Fides, astăzi comunitatea universală a catolicilor botezați, la care cateheții își aduc o contribuție rodnică, numără 1,3 miliarde de persoane, adică 17,7% din cele 7,4 miliarde ale populației mondiale. Numărul de catolici în lume, anunță raportul, este în trend pozitiv: sunt cu 14,2 de milioane în plus față de anul precedent și este important de aflat că semnul „plus” se înregistrează în toate cele cinci continente: 6 milioane în America, mai mult de 5,6 milioane în Africa, peste 2 milioane în Asia, 19.000 în Oceania și 259.000 de noi botezați în Europa. Preoți și misionari, care aparțin la peste 3.000 de circumscripții ecleziastice (Dieceze, Administrații apostolice, sedii misionare) care compun mozaicul Bisericii din lume, continuă să urmeze zilnic porunca lui Isus din Evanghelia lui Matei: „Așadar, mergeți și faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit”.
Conferă Sacramentul, care este suficient pentru a-l face pe fiecare om care îl primește un misionar autentic – așa cum repetă tema Lunii Misionare Extraordinare: „Botezați și trimiși: Biserica lui Cristos în misiune în lume” – în cea mai mare parte cei 414.500 de preoți, un număr care, în ansamblu, înregistrează o diferență de 387. În această cifră se întâlnește și se confirmă trendul din anii precedenți, care înregistrează hirotonirea de noi preoți în Africa (+1.192), America (+180) și Asia (+1.424) și o scădere drastică, mai ales în rândul preoților care aparțin congregațiilor călugărești, în Europa (-2.946). Și numărul călugărilor, la nivel internațional, 51.500, marchează o scădere anuală cu 1.000, tendință confirmată și de surori care sunt cu circa 10.000 mai puține decât anul trecut, fiind 649.000. Fără ele ar fi imposibil pentru Biserica Catolică să gestioneze în lume 71.000 de grădinițe (cu 7,3 milioane de copii), 101.000 de școli primare (34,5 milioane de elevi), 48.000 de institute secundare (20,3 milioane de elevi), și să însoțească în creștere 2,3 milioane de elevi din școlile superioare și 2,9 milioane de studenți universitari.
Același sprijin decisiv îl dau preoți, călugări, surori și laici catolici în institutele de asistență socială gestionate de Biserica catolică în lume, care sunt circa 105.000 și cuprind peste 5.000 de spitale, 16.000 de dispensare, 646.000 de leprozerii, 15.000 de case pentru bătrâni și persoane cu dizabilități, aproape 10.000 de orfelinate, alături de alte centre pentru tineret și de alt gen. „A restitui un loc mesajului de speranță care duce Evanghelia lui Cristos este fundamental pentru misiunea în Africa. Cristos a venit în mijlocul nostru pentru ca să avem viață din belșug”, a comentat Donald Zagore, teolog de la Societatea pentru Misiunile Africane, într-un mesaj care se pregătește să se extindă cu mult dincolo de granițele continentului negru. Evanghelia rămâne pentru multe popoare „o carte de speranță” care restituie demnitate de fii persoanelor exploatate, marginalizate, private de orice drept.
În acest sens, fiecare operă de milostivire este ea însăși deja „misiune”. A înțeles aceasta Pauline Marie Jaricot, laică franceză, astăzi venerabilă, care în 1822 a fondat Opera Răspândirii Credinței, punând la începutul operei misionare rugăciunea. Femeia a reunit persoanele cu scopul de a se ruga pentru misiuni și, după câțiva ani, a creat „Rozariul viu”, o rețea care încă există. „Astăzi dorim să subliniem rugăciunea fundamentală pentru Operele Misionare Pontificale care, grație colectei din Ziua Mondială a Misiunilor, finanțează atâtea proiecte concrete de natură eclezială și misionară în lume”, afirmă pr. Tadeusz Nowak, misionar oblat al Mariei Neprihănite și secretar general al Operei Pontificale de Răspândire a Credinței. „Așa cum a remarcat Papa Francisc, prima operă misionară este rugăciunea”, raportul profund și radical cu Dumnezeu Tatăl care susține și inspiră opera atâtor misionari care astăzi în lume își dăruiesc întreaga viață. „Celebrând Luna Misionară Extraordinară, amintim și confirmăm viața noastră misionară obișnuită”, spune pr. Sebastiano D’Ambra, misionar de la PIME, de 40 de ani în sudul Filipinelor, printre premiații manifestării promovate de Dieceza de Roma, care la 26 octombrie va acorda distincția intitulată după pr. Andrea Santoro, preotul fidei donum ucis la Trabzon, în Turcia, în 2006. (material L’Osservatore Romano, tradus de pr. dr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)