Papa Francisc: Sinodalitatea i-a adus pe păgâni în Biserică
23.10.2019, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a spus miercuri, 23 octombrie 2019, că prima evanghelizare creștină a păgânilor a deschis „o controversă foarte animată”, Biserica primară discernând cum să absoarbă noi membri din afara poporului lui Israel. În Faptele Apostolilor, „este tratată o problemă teologică, spirituală și disciplinară foarte delicată: adică raportul dintre credința în Cristos și respectarea Legii lui Moise”. Petru și Iacob invită la „a nu se impune păgânilor circumcizia, ci să li se ceară numai să respingă idolatria și toate exprimările sale. Din discuție vine drumul comun și această decizie, ratificată cu așa-numita scrisoare apostolică trimisă la Antiohia”, a spus Papa în cadrul catehezei sale săptămânale din Piața San Pietro.
Pontiful a spus că adunarea de la Ierusalim, așa cum e descrisă în Faptele Apostolilor 15,7-21, „ne oferă o lumină importantă cu privire la modalitățile în care trebuie înfruntate divergențele și căutat ‘adevărul în iubire'”. „Ne amintește că metoda eclezială pentru rezolvarea conflictelor se bazează pe dialogul făcut din ascultare atentă și răbdătoare și pe discernământul făcut în lumina Duhului. De fapt, Duhul este cel care ajută la depășirea închiderilor și a tensiunilor și lucrează în inimi pentru ca să ajungă, în adevăr și în bine, la unitate. Acest text ne ajută să înțelegem sinodalitatea. Este interesant cum scriu ei scrisoarea – apostolii încep spunând: ‘Duhul Sfânt și noi am hotărât să…’ Prezența Duhului Sfânt este proprie sinodalității, altminteri nu este sinodalitate, este parloar, parlament, altceva.”
Papa Francisc a spus că Faptele Apostolilor descriu „călătoria lungă a Cuvântului lui Dumnezeu”, care trebuie să fie „vestit pretutindeni”. „Reiese din cartea Faptele Apostolilor natura Bisericii, care nu este o fortăreață, ci un cort capabil să lărgească spațiul său și să dea acces tuturor. Biserica este ‘în ieșire’ sau nu este Biserică, ori este în mișcare lărgind mereu spațiul său pentru ca toți să poată intra, ori nu este Biserică. ‘O Biserică ce are ușile deschise’, mereu cu ușile deschise”. Pontiful a adăugat că este un semn contrar naturii Bisericii atunci când vede clădiri de biserici, în Roma sau în alte Dieceze, cu ușile închise. „Biserica este ‘chemată să fie mereu casa deschisă a Tatălui… Așa încât, dacă cineva vrea să urmeze o mișcare a Duhului și se apropie căutându-l pe Dumnezeu, nu se va întâlni cu răceala unei uși închise'”.
Ușile Bisericii sunt deschise în Faptele Apostolilor păgânilor, „pentru că apostolii predicau iudeilor, dar au venit să bată la ușa Bisericii și păgânii; și această noutate a ușilor deschise păgânilor dezlănțuie o controversă foarte animată”. „Este tratată o problemă teologică, spirituală și disciplinară foarte delicată: adică raportul dintre credința în Cristos și respectarea Legii lui Moise.” Meditația Sfântului Părinte pe tema „Dumnezeu le-a deschis păgânilor poarta credinței” a fost parte a seriei sale de reflecții săptămânale asupra Faptelor Apostolilor.
Papa a subliniat că drumul primilor creștini de proclamare a Evangheliei „începe ca urmare a unei persecuții puternice; însă aceasta, în loc să provoace o stopare pentru evanghelizare, devine o oportunitate pentru a lărgi ogorul unde să se arunce sămânța bună a Cuvântului. Creștinii nu se înspăimântă. Trebuie să fugă, dar fug cu Cuvântul și aruncă pretutindeni Cuvântul.” În salutul adresat pelerinilor italieni prezenți la audiența generală, Papa Francisc a amintit sărbătoarea Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, celebrată în 22 octombrie, cu îndemnul: „Să îl imităm pe acest învățător al credinței și al vieții evanghelice, un exemplu de iubire față de Cristos și față de oameni”.