Papa Francisc: Laicii sunt responsabili să ducă înainte credința
13.11.2019, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a denunțat creșterea anti-semitismului, ca fiind o atitudine inumană și necreștină. „Poporul ebraic a suferit atât mult în istorie. A fost alungat, persecutat… În secolul trecut, am văzut atâtea, atâtea brutalități pe care le-au făcut poporului ebraic și toți eram convinși că aceasta s-a terminat. Dar astăzi începe să renască pe alocuri obișnuința de a-i persecuta pe evrei. Frați și surori, acest lucru nu este nici uman nici creștin. Evreii sunt frații noștri!” a explicat Papa Francisc în Piața San Pietro în ziua de 13 noiembrie 2019. Violența și hărțuirea anti-semitică au crescut în Europa, în particular în Germania, Olanda și Belgia, potrivit Agenției Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale.
Comentariile Papei au fost parte a reflecției sale despre relatarea biblică a expulzării poporului evreu din Roma de către împăratul Claudius în secolul I. Faptele Apostolilor arată cum acest ordin a afectat un cuplu căsătorit, Priscila și Acvila, care au fost forțați să se mute din Roma în Corint. Papa Francisc i-a lăudat pe Priscila și Acvila ca modele biblice pentru viața căsătorită, ospitalitate și evanghelizare laică. „Acești soți demonstrează că au o inimă plină de credință în Dumnezeu și generoasă față de alții, capabilă să facă spațiu celui care, asemenea lor, experimentează condiția de străin”. Primindu-l pe Apostolul Paul în casa lor din Corint, „ei îl primesc nu numai pe evanghelizator, ci și vestea pe care el o aduce cu sine: Evanghelia lui Cristos… Și din acel moment casa lor se impregnează de parfumul Cuvântului ‘viu’ care dă viață inimilor”.
Casa Priscilei și a lui Acvila a devenit un loc de întâlnire pentru comunitatea creștină locală, pentru a asculta Cuvântul lui Dumnezeu și a celebra Euharistia, a spus Papa Francisc. „Și astăzi în unele țări unde nu este libertate religioasă și nu este libertatea creștinilor, creștinii se adună într-o casă, puțin ascunși, pentru a se ruga și a celebra Euharistia. Și astăzi există aceste case, aceste familii care devin un templu pentru Euharistie.” În cadrul catehezei sale continue pe Faptele Apostolilor, de la audiențele generale de miercurea, Pontiful a arătat că după ce Paul a plecat din Corint, împreună cu Acvila și Priscila, s-au oprit la Efes. „Și acolo casa lor devine loc de cateheză. În sfârșit, cei doi soți se vor întoarce la Roma și vor fi destinatari ai unui elogiu splendid pe care apostolul îl inserează în Scrisoarea către Romani”.
Între colaboratorii lui Paul, „Acvila și Priscila se evidențiază ca ‘modele ale unei vieți conjugale angajate responsabil în slujba întregii comunități creștine’ și ne amintesc că, grație credinței și angajării în evanghelizare a atâtor laici ca și ei, creștinismul a ajuns până la noi. De fapt ‘pentru a se înrădăcina în pământul poporului, pentru a se dezvolta în mod viu, era necesară angajarea acestor familii. Gândiți-vă că de la început creștinismul a fost predicat de laici. Și voi, laicii, sunteți responsabili, prin Botezul vostru, să duceți înainte credința.” „Să îi cerem Tatălui”, a încheiat Papa Francisc, „să reverse Duhul Său asupra tuturor cuplurilor creștine pentru ca, după exemplul lui Acvila și Priscila, să știe să deschidă ușile inimilor lor lui Cristos și fraților și să transforme casele lor în biserici familiale… unde să se trăiască comuniunea și să se ofere cultul vieții trăite cu credință, speranță și caritate”.