Carte de rugăciuni apărută la Oradea

14.02.2020, Oradea (Catholica) - Constatând nevoia tot mai urgentă de cărți liturgice, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a editat o carte de Rugăciuni complexă, pe care o pune la dispoziția preoților, în special, dar și a cantorilor și a credincioșilor care vor să o folosească, pentru celebrarea cultului divin. Pe lângă rugăciunile speciale, în funcție de nevoile credincioșilor, cartea conține și rânduielile Sfintelor Taine precum și ale ierurgiilor Bisericii noastre.
„Rugăciunea este un act profund uman, care ne introduce spre o trăire profund divină”, scrie PS Virgil în introducerea la noua carte. „Este respirație a sufletului, întâlnire cu Dumnezeu, expresie a canalizării sentimentelor noastre către o sferă mai înaltă. Uneori ne rugăm cu gândurile și cuvintele noastre; alteori ne vine spontan să trecem dincolo de vorbe și de formule, și să rămânem așa cum suntem în fața Atotputernicului, să îi comunicăm – ca de la inimă la inimă – stările noastre lăuntrice și existențiale. Fericitul Monsenior Vladimir Ghika scria odată că ‘Simțim adesea nevoia să ne rugăm, chiar în picioare fiind, și să gândim în genunchi’. Rugăciunea este un act profund personal, dar este și comunitar. Este spontan, dar se și învață, pentru că mișcarea spiritului spre Dumnezeu poate fi educată, îndreptată, perfecționată. Acesta este scopul oricărei Cărți de rugăciuni: deprinderea artei – căci este o artă! – vorbirii cu Domnul, îndrumarea propriilor gânduri, unificarea modului în care ne rugăm.”
„Tocmai pentru că spuneam că rugăciunea este și un act comunitar, e bine ca invocațiile unei adunări să fie unitare, să sune precum o simfonie. Față de edițiile precedente ale acestei Cărți de rugăciuni, volumul pe care îl țineți în mână a adăugat textele unor rânduieli (a Botezului, a Cununiei, a Maslului, a Sfințirii mici a apei, a înmormântării, a Parastasului), care se fac în prezența comunității de credincioși. întrucât aceste rugăciuni constituie bogăția întregii Biserici, este bine ca, în urmărirea și în asumarea lor, să ne unim cu toții, fie că suntem mireni sau preoți. Fie ca Domnul să ne binecuvânteze și să ne mângâie mereu cu prezența Sa: rugăciunea și căutarea Lui neîncetată să însuflețească și să definească trăirea noastră interioară. Preacurata Fecioară Maria, Mama Bisericii și a noastră, a tuturor, să ne ocrotească sub mantia ei maternă și să ne conducă în fiecare zi la Fiul ei. Domnul nostru Isus Cristos!”
În aceeași colecție, au fost editate în ultimii ani și alte cărți de cult, precum Liturghierul, varianta din anul 1931 și Orologhionul. Cărțile de cult pot fi procurate de la Episcopia Greco-Catolică de Oradea sau de la Magazinul de obiecte și cărți bisericești „Sfânta Tereza” (Strada Episcop Mihai Pavel), precum și de la Seminarul Teologic. În perioada următoare urmează să vadă lumina tiparului următoarele cărți: Apostolul, Carte de rugăciuni cu scris mare și Carte de cântece religioase.
Cum se pot cumpăra?