Papa Francisc: Biserica merge înainte prin rugăciune
10.05.2020, Vatican (Catholica) - Liderii Bisericii trebuie să pună rugăciunea înaintea tuturor celorlalte lucruri, a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată duminică, 10 mai 2020, în capela Casei Santa Marta, reședința sa din Vatican. Pontiful a spus că rugăciunea trebuie să fie prioritatea nr. 1 a unui Episcop. „Rugăciunea Episcopului, prima sarcină: a se ruga. Și credincioșii, văzându-l pe Episcop rugându-se, învață să se roage. Pentru că Duhul Sfânt ne învață că Dumnezeu este Cel care lucrează. Facem și noi puțin, dar El este cel care lucrează în Biserică și Biserica merge înainte prin rugăciune. De aceea, conducătorii Bisericii, Episcopii, trebuie să meargă înainte cu rugăciunea”.
În predica sa, Papa a reflectat asupra lecturii Evangheliei duminicale, Ioan 14,1-12, în care Isus le spune discipolilor Săi că El este Calea, Adevărul și Viața și că nimeni nu vine la Tatăl decât prin El. Sfântul Părinte a descris pasajul ca fiind „declarația de acces la Tatăl”. Este ca și cum Cristos „ar fi deschis ușile atotputerniciei rugăciunii”. Credincioșii trebuie să se roage cu încredere și curaj. Papa a dat exemplul lui Abraham care „a negociat” cu Dumnezeu pentru a salva Sodoma, în Geneză 18,20-33, și al lui Moise care i-a cerut Domnului să cruțe poporul, în Exod 32,1-35. Prin urmare, creștinii nu trebuie să se roage cu timiditate. „A te ruga înseamnă a merge cu Isus la Tatăl, care îți va da totul. Curaj în rugăciune, sinceritate în rugăciune”.
Papa Francisc s-a îndreptat apoi spre cea de-a doua lectură a zilei, Fapte 6,1-7, în care apostolii răspund la plângerile legate de distribuirea hranei în comunitatea creștină timpurie. El a arătat că, pentru a se concentra pe rugăciune și predicare, apostolii „iluminați de Duhul Sfânt, ‘au inventat’, ca să spunem așa, diaconii”, alegând șapte oameni cu reputație bună pentru a supraveghea distribuirea hranei. Pontiful a subliniat: „Aceasta este sarcina Episcopului: să se roage și să predice. Cu această putere pe care am auzit-o în Evanghelie: Episcopul este primul care merge la Tatăl, cu încrederea dată de Isus, cu curaj, pentru a lupta pentru poporul său. Prima sarcină a unui Episcop este să se roage”. Papa și-a amintit de „un sfânt preot paroh” care oricând întâlnea un Episcop îl întreba câte ore pe zi se roagă.
Rugăciunea este sarcina principală a Episcopului: „Pentru că este rugăciunea liderului comunității pentru comunitate, mijlocirea către Tatăl pentru ca acesta să păzească poporul”. Sfântul Părinte a concluzionat: „Este trist să vezi Episcopi buni, oameni buni, oameni buni, dar ocupați cu multe lucruri, economie și aceasta și aceasta… Rugăciunea în primul rând. Apoi celelalte lucruri. Dar când celelalte lucruri ocupă spațiul pentru rugăciune, ceva nu funcționează… Așa merge înainte Biserica, cu rugăciunea, curajul rugăciunii, deoarece Biserica știe că fără acest acces la Tatăl nu poate supraviețui.”
Celebrarea s-a încheiat cu adorație euharistică și binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament. Cei prezenți au intonat apoi antifonul marian pascal „Regina coeli”. La începutul Liturghiei, Papa a amintit două aniversări recente. Ziua de 8 mai a marcat 75 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial; 9 mai a fost cea de-a 70-a aniversare a Declarației Schuman, care a propus înființarea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului, ducând la fondarea Uniunii Europene. Pontiful a spus: „Să cerem Domnului ca Europa de astăzi să crească unită în această fraternitate care face ca toate popoarele să crească în unitate în diversitate”.