Pr. Wilhelm Dancă: Mysterium Christi I. Meditații despre Crăciun

07.12.2020, București (Catholica) - Editura Ratio et Revelatio anunță apariția volumului „Mysterium Christi I. Meditații despre Crăciun”, semnat de pr. Wilhelm Dancă, preot și decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din București. Volumul are 160 de pagini, format 130×200, și poate fi comandat de pe RatioEtRevelatio.com la prețul de 25 de lei. Joi seara, de la ora 19:00, va avea loc și o lansare online, pe Facebook, cu autorul și câțiva invitați, eveniment moderat de conf. univ. dr. Cristina Bogdan, prodecan, Facultatea de Litere, Universitatea din București.
„Cu bucurie și speranță încredințez cititorilor un volum de meditații despre misterul Întrupării lui Christos celebrat de Biserica Catolică în Timpul Crăciunului. Ele s-au născut din transcrierea și redactarea unor omilii despre Crăciun rostite în Catedrala Sfântul Iosif din București în ultimii ani. Inițiativa alcătuirii volumului aparține prietenilor din capitală, din țară sau din lumea largă, de altfel foarte mulți, care mi-au cerut insistent lucrul acesta după ce au audiat predici rostite de mine în biserică, în timpul Sfintei Liturghii, sau înregistrate pe rețelele de socializare ori pe YouTube”, scrie pr. Dancă în Cuvântul înainte. „Punctul de pornire este evanghelia duminicii sau a sărbătorii din perioada numită liturgic Timpul Crăciunului, care începe cu prima duminică din Advent și se încheie cu duminica Botezului Domnului.”
Autorul anunță că este vorba doar de începutul unei serii: „‘Meditații despre Crăciun’ este primul dintr-o serie de volume, serie intitulată ‘Mysterium Christi’, în limba română ‘Misterul lui Christos’. Un al doilea volum, aflat în pregătire, este dedicat Învierii Domnului, între Crăciun și Paște existând o strânsă legătură; ceea ce s-a început la Întrupare, la Nazaret și Betleem, se va desăvârși pe Calvar, la Înviere și Înălțare, pe Muntele Măslinilor la Ierusalim. Structura volumelor următoare va fi una similară, adică una specifică meditațiilor care la origine au fost omilii rostite în Catedrala Catolică Sfântul Iosif din București.”
Cele 22 de texte – sau capitole – sunt urmate de un ghid liturgic „pentru a descoperi mai ușor duminicile și sărbătorile care au stat la baza meditațiilor, astfel încât cititorul avizat să poată folosi volumul ca pregătire individuală pentru Crăciun”. „Conținutul celor mai multe dintre meditații are legătură cu temele liturgice propuse de Biserica Catolică în perioada Adventului, timp care înseamnă așteptare și pregătire sacramentală a credincioșilor pentru întâmpinarea sărbătorii Nașterea Domnului. Altele se referă la sărbătorile consacrate Fecioarei Maria din timpul Crăciunului, sau ale altor sfinți propuși în Advent ca modele de întâlnire și prietenie cu Christos, cum ar fi sfântul Ioan Botezătorul sau sfântul Ștefan.”